Огромна глоба за споделяне на файлове наложена на американка

Огромна глоба за споделяне на файлове наложена на американка

Американски съд наложи глоба от 222 хил. долара на 32-годишната Джейми Томас от Минесота затова, че е предложила нелегално в интернет разпространението на 24 музикални композиции, предадоха световните агенции в петък.

Така тя ще трябва да плати по 9250 долара за всяка песен, но санкцията е можело да бъде по-голяма, тъй като звукозаписните компании претендират, че тя е споделяла  1702 песни.

Томас отказа да сключи споразумението, което ѝ бе предложено от Асоциацията на звукозаписните компании в Америка и което предвиждаше да плати обезщетение от няколко хиляди долара. Самотната майка на две деца предпочете да се яви в съда, където заяви, че събраните срещу нейната компания SafeNet, която контролира мрежа за разпространение на защитени авторски материали, са неверни. Томас отрече да е качвала и да е разпространявала музика с помощта на мрежата за файлов обмен Kazaa. В същото време нейният адвокат се опита да убеди присъстващите, че да се докаже такъв обмен е невъзможно.

Заседателите обаче признаха жената за виновна за нарушаване на авторските права. Както отбелязва Франс прес, глобата е можело да бъде и по-голяма, ако са били намерени доказателства за преднамерено нарушаване на законодателството. Тогава на Томас щеше да се наложи да плати по 150 хил. долара за песен. А ако беше подаден иск за всички 1702 песни, открити на сайта, то глобата щеше да надвиши 15 млн. долара.

Очаква се в най-близко време пред съда да бъдат изправени  почти 26 хиляди ползватели на мрежи за обмен на файлове, които отказаха подписване на споразумение с звукозаписната асоциация и против които са подадени искове с обвинение в незаконно разпространение на музика.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?