Огромна ножица между минималните заплати в Източна и Западна Европа

Огромна ножица между минималните заплати в Източна и Западна Европа

Огромните разлики в заплащането между страните от Източна и Западна/Северна Европа лъснаха в поредната статистика на Евростат.

Като цяло минималната заплата е под 500 евро в страните от източната част на съюза и над 1000 евро в държавите от северозападната му част.

През януари 2018 г. България е имала най-ниската минимална заплата в Европейския съюз, съответно 261 евро (510 лв.), следвана от Литва с 400 евро и Румъния с 408 евро.

Най-високо в класацията на минималните доходи е Люксембург с 1999 евро месечно. Следват Ирландия с 1614 евро, Холандия с 1578 евро, Белгия с 1563 евро и Германия и Франция с 1498 евро.

За сравнение, федералното минимално заплащане в САЩ през януари 2018 г. е било 1048 евро.

22 държави от ЕС имат минимална заплата, а само шест нямат - Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Евростат уточнява, че най-високата минимална заплата в ЕС е близо осем пъти по-голяма от най-ниската.

В същото време, ножицата в заплащането силно се свива, ако се вземе покупателната способност, тъй като освен разлики в доходите между страните има и сериозни разлики в ценовото равнище.

Ако минималната заплата в Люксембург е приблизително 8 пъти по-висока от тази в България, то, ако се елиминират ценовите различия, разликата се свива на три пъти – 546 към 1597 в Люксембург, става ясно още от съобщението на европейския статистически офис.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?