ОИСР е притеснена от по-нататъшно повишаване на курса на еврото спрямо долара

Обменният курс на еврото спрямо долара може да навлезе в "опасната зона", ако поскъпването на единната валута продължи, особено ако това става с бързи темпове, посочва главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Жан-Филип Котис в интервю в днешния брой на Ханделсблат, цитирано от Франс прес.

Смятам, че курсът на еврото към долара се е доближил до нивото, на което би трябвало да остане в дългосрочен план. Ако поскъпването на единната валута продължи - особено ако това става с висока скорост - той ще навлезе в "опасната зона", подчертава главният икономист на ОИСР.

Вчера еврото за пръв път премина прага от 1,25 долара. Обменните курсове крият риск за възстановяването, особено ако еврозоната е единственият икономически регион, чиято валута поскъпва толкова зрелищно спрямо щатския долар.

Това може да доведе до усложнения. Ние очакваме най-вече от износа да поддържа възстановяването в еврозоната, но ако той бъде възпрепятстван от продължаващо поскъпване на еврото, ще имаме проблеми, допълва Жан-Филип Котис пред Ханделсблат.

Още от Бизнес