Около 14 000 души с увреждания са устроени на работа миналата година

Около 14 000 души с увреждания са устроени на работа миналата година

През 2019 г. има 14 000 хора с увреждания, които са устроени на работа със съдействието на Агенцията по заетостта, като 5100 от тях са на първичния трудов пазар, благодарение на посредничеството на бюрата по труда. Това съобщи по време на петъчния парламентарен контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

За първи път е оказана и подкрепа на хората с увреждания при адаптиране на общи части в жилищата им - сключени са 37 договора в цялата страна за стълбищни подемници, рамки, вертикални подемници, асансьори. На четирима души е предоставена помощ до 8000 лева за адаптиране на автомобил, като кампанията тази година започна на 12 февруари и ще продължи до 12 май. Всички, които имат нужда от адаптиране на автомобила, могат да кандидатстват, обясни Сачева.

В момента за обществено обсъждане е и програма за подкрепа на работодатели, които биха искали да наемат или да преустроят работно място за хора с увреждане. Общественото обсъждане ще бъде до 31 март, като всеки работодател, който иска да направи това, ще получи до 10 000 лева подкрепа от държавата.

1500 са хората с увреждания, които работят в специализираните предприятия за и на хора с увреждания. По отношение на достъпа до образование - след приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, беше даден шанс на тези деца да бъдат интегрирани в общообразователната система, каза Сачева и допълни, че към момента 22 хиляди са децата, които учат - 4000 в детска градина, 18 хиляди - в общообразователните институции.

Сътрудничеството между социалната и образователната система за тяхната интеграция продължава, допълни Сачева.

Тя припомни, че миналата седмица беше открита и възможност хората с увреждания да имат свой собствен кът в националната библиотека.

Ако в периода 2013-2014 г. бяха отделени 183 милиона за хората с увреждания, днес те са 3,6 пъти повече. За 2020 г. 550 милиона са насочени към мерки за подкрепа на хората с увреждания, допълни Сачева.

"Имаме да извървим много път напред, но и това, което сме постигнали дотук, заслужава уважение", заяви Сачева.

Споделяне

Още от България