Около 2000 български военни в мащабни учения на НАТО срещу евентуална агресия

Около 2000 български военни в мащабни учения на НАТО срещу евентуална агресия

Общо около 2000 български военни ще участват в ученията от мрежата Defender Europe 21. Очаква се в България да дойдат общо над 6000 чуждестранни военни.

Учението Defender Europe 21 ще се проведе в периода май-юни и ще е под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка.

Зам.-командващият американските войски в Европа генерал-майор Кристофър Мохан коментира в София, че учението "Defender Europe" е само за тренировка и няма общо с напрежението между НАТО и Русия в Черно море.

"Това е учение, което ще изгради съвмести способности между военните на САЩ, НАТО, съюзниците и партньорите. То ще се проведе в съответствие с всички споразумения за контрол на конвенционалните оръжия. То е отбранително по характер. Фокусът му е възпиране на агресия, докато силите се подготвят да отговорят на кризи или да провеждат мащабни бойни операции, ако се наложи", обясни ген. Мохан.

Defender Europe 21 включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази, и ще се състои в Черноморския регион, на Балканите и в Естония. В него ще участват около 28 000 военнослужещи от 26 държави членки на НАТО и страни партньори.

Основната цел е да се усъвършенства подготовката на и оперативната съвместимост на между участниците при едновременното извършване на отбранителни операции на повече от 30 военни полигона в 12 страни.

"Провеждането на военни придвижвания през всички европейски граници е ключово за работата е ключово за готовността на нашите съюзници и партньори", добави американският генерал.

"България е високо ценен съюзник. САЩ подкрепя България в усилията за военна модернизация", каза генерал-майор Мохан.

Defender Europe 21 включва няколко взаимносвързани учения - Swift Response, Saber Guardian, Immediate Response, както и командно-щабното учение Defender Europe.

В периода май-юни т.г. в България ще се състоят националните учения с международно участие Strike Back - 21, Balkan Sentinel - 21, "Шабла - 21", тактическото учение Trojan Footprint - South. На територията на страната ще се състоят и въздушно-десантното учение Swift Response - 21, и командно-щабното Defender Europe.

Споделяне

Още по темата

Още от България