Около 3600 българки в риск заради некачествени силиконови импланти

Около 3600 жени у нас са в риск от увреждане вследствие на некачествени силиконови гръдни импланти, обяви в понеделник председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов по време на кръгла маса за пластичната хирургия и безопасността на пациента.

Опасните силиконови импланти са на френска фирма "Поли имплант протез" и имат свойството да се разрушават. По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата у нас са внесени общо 3973 импланти на френската фирма като част от тях са изнесени.

Между 35 000 и 40 000 жени във Франция са с такива протези като досега при 1000 жени са е наложила подмяна на импланта преди изтичането на десетата година от поставянето.

На 30 март тази година френската фирма е обявила несъстоятелност и е спряла от продажбата изделията си.

По време на дискусията пластични хирурзи поискаха жените с импланти на френската фирма у нас да бъдат поставени под активно наблюдение - ехографски и мамографски контрол и при нужда да им се сменят протезите.

“Големи са страховете на тези жени, които задават и въпроса може ли това да стане предпоставка за рак на гърдата, дали имплантантите да не бъдат извадени, кой да направи това, срещу каква сума", посочи Иванов. “Няма да скрия от вас, че имам писма, в които пластични хирурзи са поискали по 2000 евро на жени, за да направят операция за подмяна на имплантите", каза той.

Доц. Димитър Евстатиев, национален консултант по пластична хирургия, обясни, че режимът на внос в България е такъв, че в момента, в който продуктът получи име и марка, може спокойно да бъде разпространяван. Евстатиев коментира, че отговорността за здравето на пациентките е на лекаря.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?