Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Около 5000 столичани с по-високи данъци, други 2000 - с по-ниски

5% отстъпка при плащане на данъка за имота и колата до 30 април

0 коментара

Около 5000 столичани ще платят по-високи данъци през тази година заради изчистване на неточности, а за други 2000 налозите ще са по-ниски спрямо миналата година с около една пета. За останалите над 740 хиляди собственици на имоти в София данъците остават без промяна спрямо миналата година. Данък сгради е 1.88 промила от данъчната оценка на имота, а такса смет 1.6 промила. Това стана ясно от думите на столичния заместник-кмет по финансите Дончо Барбалов.

Данъчната кампания започва на 1 март. Столичната община е изпратила известия за дължимите налози на 750 хиляди собственици на имоти в София. Общо имотите в столицата са над 1.173 милиона.

Всеки може да провери какви данъци дължи през сайта на Столична община - www.sofia.bg. Влиза се в “Местни данъци и такси”, а след това в “електронна справка за дължими данъци и такси”.

Данъците за имота и автомобила могат да се платят на две равни вноски през годината - до 30 юни и до 30 октомври. Ако налозите се платят изцяло до 30 април се ползва 5% отстъпка. За плащането на такса смет няма отстъпка и тя се плаща на четири равни вноски през годината - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември.

Най-рано от лятото столичани, които имат повече от един имот, ще могат да платят данъците си на едно гише, каза заместник-кметът по финансите Барбалов. Безналично плащане на данъците пък е възможно само в районите “Лозенец и “Оборище” засега. До 1 март пос терминали за плащане на данъците ще бъдат монтирани в районите “Средец”, “Триадица”, “Красно село”, “Младост” и “Люлин”, обеща Барбалов. До края на март пък устройства ще бъдат монтирани в данъчните служби на още 13 района.

Столичната община се надява да събере около 523 млн. лв. от местни данъци и такси през тази година. Това е с 3% повече спрямо постъпленията от 2011 г., посочи Барбалов.

Неточности вдигат данъците на около 5000 столичани

Заради изчистване на неточности част от столичани е възможно да получат по-високи данъчни известия, каза Барбалов. Той не се ангажира с бройка, а само уточни, че около 0.5% от над 1.1 млн. имоти има грешки, свързани с адресите и съответно зонирането на улиците.

Това на практика означа, че около 5000 столичани най-вероятно ще бъдат изненадани неприятно с по-високи данъци. Те са плащали години наред по-ниски налози заради грешно въвеждане на данните им от чиновници. Сега тези неточности се отстраняват с въвеждането на новата информационна система, обясни Барбалов.

От неточностите ще бъдат засегнати живеещи в район “Сердика”, в кв.”Банишора”. Столичани се оплакаха от завишени данъчни оценки в кв.”Младост” и “Люлин”. Всички, чиито данъчни оценки са променени, могат да подадат запитване до съответния район, за да се направи проверка, каза Барбалов. По думите му не трябва да има промяна в данъчната оценка на имота и дължимите данъци за 99.5% от столичани.

2000 софиянци плащат с една пета по-ниски данъци

Около 2000 софиянци, собственици на имоти в “Овча купел”, “Княжево” и “Горна баня” ще платят с 20% по-ниски данъци. Причината е, че те бяха извадени от националния списък на курортите с решение на правителството по предложение на кмета Йорданка Фандъкова, отбеляза Барбалов.

Около 75 фирми и организации имат задължения за над 17 млн. лв.

Към 1 февруари около 75 фирми, държавни предприятия, фондации и вероизповедания имат задължения от над 5000 лв. за данък сгради и такса смет. Това става ясно от публикуваната справка на сайта на Столична община.

С дълг от близо 434 хил. лв. за данък сгради и такса смет италианската "Вальор А Инвестименти" (Valeur A Investimenti) е най-големият длъжник на Столичната община, според справката качена на сайта ѝ. Компанията навлезе на българския пазар през 2007 г. с покупката на близо 50 дка в кв.”Манастирски ливади”, където се канеше да строи жилищен комплекс. Кризата обаче осуети намеренията ѝ. Междувременно в началото на септември 2011 г. финансиращата банка "Уникредит Булбанк" придоби терена, след като той беше обявен за публична продан по искане на Столичната община. Сделката очевидно успява да покрие само част от задълженията на италианското дружество.

Компанията за имоти “Елена 2006”, собственост на кипърска офшорка, управлявано от Станислав Стаменов, дължи близо 264 хил. лв. на общината за данък сгради и такса смет, показва справката в сайта.

В нея липсва “София аутлет център”, които към края на ноември 2011 г. дължаха на Столична община близо 580 хил. лв. Не е ясно дали са се издължили на общината или е сключено споразумение за разсрочване на задълженията.

“Магазини Европа” на Христо Ковачки са намалили дълговете си към общината от 308 хил. лв. към края на ноември на 130 хил. лв. към 1 февруари 2012 г.

Държавното дружество “Строителство и възстановяване” дължи на общината над 80 хил. лв. за данък сгради и такса смет. Още едно държавно предприятие с инициали “ДП ТСВ” има задължения от над 21 хил. лв.

Две вероизповедания също не са си платили данъците. Това са вюсюлманското, което дължи 43 хил. лв. на общината, и Обединена Божия Църква с 16 хил. лв.

Институтът по маркетинг пък дължи над 24 хил. лв. за данък сгради и такса смет.

Заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов отказа да посочи на колко общо възлизат неплатените данъци на столичани, фирми и държавни учреждения. Към лятото на 2011 г. те възлизаха на 120 млн. лв.

Топ 60 на длъжниците на Столична община имат задължения за над 17 млн. лв. от местни данъци и такси, каза Барбалов. Той посочи, че през 2011 г. общината е успяла да събере стари задължения за около 95 млн. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.