Около 60 фирми въртят цигарената контрабанда у нас

Около 60 фирми въртят цигарената контрабанда у нас

Около 60 фирми въртят основната част от контрабандата на вносни цигари в България, заяви Емил Димитров, председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюни и тютюневи изделия, на среща на дистрибуторите във вторник.

Става въпрос за дистрибутори, които оперират на второ и трето ниво на разпространение на цигарите и които доскоро са работили с “Булгартабак”, но след промяната на схемата за снабдяване с български цигари от началото на т.г. са отпаднали от мрежата и са отишли в сивия сектор, обясни Димитров.

По неговите думи вносната контрабанда възлиза на около 10 процента, дистрибуторите на чужди марки държат 5 процента, а останалите са за “Булгартабак”. От сивия цигарен сектор, чиито обеми са около 1500 т годишно и възлизат на 150 млн. лв., държавната хазна губи около 105 млн.лв. от невнесени акциз и ДДС, допълни шефът на асоциацията.

Той заяви, че ще даде имената на нередовните фирми на Националната агенция по приходите (НАП), за да може тя да извърши съответните ревизии.

От своя страна представителят на Дирекцията по приходите на НАП Йордан Михайлов съобщи, че в края на май е била разпоредена проверка на всички складове за тютюневи изделия, както и фирмите по дистрибуторската верига. Прави се пълна инвентаризация на количествата, проверката ще приключи на 13 юли, допълни Михайлов.

Димитров обвини дистрибуторите на вносни цигари, че си затварят очите за някои нередности по продажбата на техни марки, само за да могат да завладеят по-голяма част от българския пазар в условията на конкуренцията след отпадането на митата от началото на годината с членството на България в ЕС.

Представителите на “Филип Морис”, “Галахър” и “Карелия” обаче отрекоха внесени от тях марки да се продават без бандерол и върху тях да не са платени ДДС и акциз. Росен Начев, мениджър в “Галахър  България”, заяви, че върху всяка тяхна цигара с бандерол е платен напълно налогът, но отказа да коментира данните от безмитния пазар. Стоян Маринов от “Кавен Орбико”, вносител на цигарите на “Филип Морис”, коментира, че компанията му има система за проследяване на всеки кашон, напуснал складовете им. Той обаче допълни, че контролът върху контрабандата е функция на държавата, а те спазват законовите изисквания.

От изявленията на дистрибуторите на вносни марки цигари стана ясно, че обвиняват обектите за безмитна търговия за контрабандата. От асоциацията на безмитните оператори обаче не са съгласни с цифрата и са склонни да приемат, че чрез нерегламентиран внос на тютюневи изделия, закупени от фрий шоповете, в страната влизат около 3-4 процента.

Търговският директор на “Булгартабак холдинг” Кирил Текелиев заяви, че дружеството чрез принципала си Министерството на икономиката и енергетиката е внесло във финансовото ведомство предложения за законодателни промени и регистрацията на лицензираните дистрибутори на тютюневи изделия вече да става по ДДС. Българският цигарен производител иска още да се намалят точките на продажба на стоката, която не е от първа необходимост.

Според тях трябва да стане задължително отбелязването на датата на производство на вносните цигари върху опаковката, както това прави “Булгартабак”. Така ще се спре практиката малък обект да продава цяла година цигари с една фактура, допълни Текелиев.

Практиката малките павилиони да държат количества цигари, фигуриращи на единствена фактура, така да извършват търговия цяла година и да са “чисти” пред данъчните потвърди и Емил Димитров. Така покрай легалните, минавали купища нелегални цигари.

Миналия месец прокуратурата и икономическа полиция проведоха акции в централата и в други офиси на “Булгартабак” и са иззели над 300 неизгодни договора на дружеството с дистрибуторски компании, рекламни агенции и компании за наем на автомобили. Към момента няма информация докъде е стигнало разследването и има ли виновни лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес