Безмитните оператори питат властите могат ли да докажат контрабанда

Безмитните оператори питат властите могат ли да докажат контрабанда

Паралелна проверка на дейността на безмитните оператори от страна на европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и българските правоохранителни органи, искат от браншовата асоциация, за да се "спрат спекулациите, че през тях минават основните канали на контрабандата на акцизни стоки".

"В момента оценките за безмитната търговия идват от анализаторски компании, които ползват свободно достъпна информация от държавни институции и я интерпретират по некоректен начин", заяви в понеделник пред журналисти Радостин Генов, председател на Асоциацията на безмитните оператори в България.

Асен Асенов,  изпълнителен директор на безмитния оператор "Кореком Принцес", определи като несериозно твърдението в доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се посочва, че отчетените приходи и разходи от компаниите, които въртят дюти фрий търговия, ясно показвали, че те са обект на контрабанда.

"Всеки знак от приятелска страна е много важен, защото показва, че нещо трябва да се коригира в безмитната търговия, но ние няма да приемем политически лица от кръгове, свързани с търговията с акцизни и специфични стоки, да ни влияят. Няма да позволим да бъдем оклеветявани от неправителствени организации без доказателства", заяви Генов.  Според него атаките срещу българските безмитни оператори са, защото пречели на контрабандните играчи да реализират прекомерни печалби.

Той попита защо, след като са най-големите контрабандисти в държавата, нито една фирма от бранша не е осъдена, а в момента в хода на новото лицензиране на операторите всички запитвания за митнически и данъчни нарушения от тяхна страна са отрицателни. Генов призова прокуратурата, ако има информация за злоупотреби от безмитни оператори, да обяви техните имена и да стартира съдебни производства.

От организацията отрекоха твърденията на  Асоциацията на дистрибуторите на тютюневи изделия, че около 10 процента от цигарената контрабанда на вътрешния пазар минава през фрий шоповете.

"В света 65 на сто от дюти фрий продажбите  са от цигари, у нас разпределението е над 70 процента", посочи Генов. Така от миналогодишните обеми на безмитната търговия, които възлизали на 144 млн. евро, на тютюневите изделия се падали около 100 млн. евро. "Излиза, че едва 26 на сто са легалните продажби в безмитните магазини и при това положение шефовете на Агенция "Митници" и на Гранична полиция трябва да се гръмнат", каза браншовикът.

Според него разликата между цените на цигарите на вътрешния пазар и в безмитните магазини е само около левче,  което прави нерентабилно организирането на контрабанден канал с участието на митничари и граничари.

Генов съобщи още, че от началото на годината, откакто бяха закрити 12 безмитни обекта на входа на границите на България със страни, които не са в ЕС,  приходите на операторите са намалели с 50 процента, а продажбите на безмитно гориво – и с повече.

Шести месец се бави прехвърлянето на обектите от входа на изхода на ГКПП-ата, каза Генов. Едва в края на май междуведомствената група, която трябваше да определи къде да се преместят фрий шоповете и безмитните бензиностанции, взе решение за новите места, допълни той. Тъй като няма срок за преместването, не е ясно кога ще приключат процедурите.

Решението на междуведомствената група е на ГКПП-Брегово да се преместят два безмитни магазина на "Трансимпекс" и на "Сийком", както и бензиностанция на фирмата "Емелда". На ГКПП-Гюешево е решено да се прехвърли бензиностанция, която тепърва да се строи, но под условие, че фирмата "Елкабел", която иска да разположи там обект, представи проект, който няма да пречи на пътникопотока.

"Трансимпекс" е получила разрешение да прехвърли обекти и на ГКПП-Златарево, където ще има бензиностанция и на Фуат Гювен, както и на пункта в Лесово. Там  ще местят  магазини и "Кореком Принцес" и Сийком". На браздата край Калотина от входа на изхода отиват обекти на  "Кореком" и "Софком". "Трансимпекс" мести и магазина си от  входа на Капитан Андреево на изхода, заедно с фирмата "Амфора".  Там ще се прехвърли и друга бензиностанция на турския бизнесмен Гювен.

В разпространения през март т.г. доклад на Държавния департамент на САЩ за търговията с дрога по света, българските безмитни магазини са споменати в контекста на липсата на регулаторен надзор върху прането на пари и контрабандата. Посочва се, че безмитните магазини имат сериозна роля в контрабандата на цигари и алкохол, с нарушения на данъчния и митническия режим. Опитите за закриването им от 2003 г. насам са безуспешни, отчасти заради политическия чадър, с който се ползват.

Има надеждни информации, свързващи много от безмитните магазини в България с интереси на организираната престъпност при контрабанда на горива, склоняване към проституция, трафик на хора и дрога, се посочва в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?