Около 9 тона майонеза и над 25 тона сладолед изтеглени от пазара

В производството им е вложено минимално количество опасен яйчен прах

Около 9 тона майонеза и над 25 тона сладолед изтеглени от пазара

Около 9 тона майонеза и 25 тона сладолед и сладоледени торти са изтеглени от българския пазар. Причината е, че в производството им е използвано минимално количество яйчен прах, замърсен с опасното вещество фипрохонил. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Фипрохонил е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, в това число при кокошките носачки. Препаратът се използва в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация фипрохонила може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Симптомите на отравяне с опасния препарат са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.

Преди дни стана ясно, че партида от 500 кг яйчен прах с наличие на фипронил е била внесена у нас от Германия. Това е станало преди половин година, но едва преди дни властите в Берлин са уведомили българските си колеги за проблема, стана ясно от обясненията на Камен Николов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в София.

Почти цялата част от продукта е била държана на склад в София. Към момента в него са останали 64 кг от заразения яйчен прах, който ще бъде унищожен.

Останалото количество е използвано основно от две предприятия - едното в Стара Загора, а другото в София. То е било вложено в производството на над 25 тона сладолед и сладоледени торти и около 9 тона майонеза. Към момента няма яснота каква част от тях е продадена, защото производителите работят с над 2000 дистрибутора, обясни Николов.

До този момент е установено, че яйчният жълтък на прах, замърсен с фипронил, е вложен в много минимални количества (от 0.9 до 2.9%) при производството на сладоледа и майонезата. Това са количества, които не правят продуктите опасни за консумиране, каза Камен Николов.

Въпреки това двете предприятия, използвали заразения яйчен прах, трябва да изтеглят цялата продукция от пазара. За да я пуснат отново в продажба, те трябва да докажат с лабораторни изпитвания, че е безопасна, посочи Дамян Илиев. Дотогава продукцията ще бъде под запрещение, допълни той.

Агенцията по храните започва и масирани проверки на всички птицеферми в страната за употреба на фипронил.

Скандалът с фипронила тръгна от Западна Европа, като в близо 20 държави се стигна до изтегляне на продукция от пазара.

От началото на август милиони яйца бяха изтеглени от магазини в Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария и Швеция. Те са произведени в холандски ферми, които незаконно са използвали фипронил срещу насекоми паразити.

Европейската комисия препоръча на всички страни членки на ЕС да бъдат бдителни.

Продукцията с фипронил, в която количеството на химикала надвишава разрешения в ЕС праг, е доставена най-вече в Германия, но от там е изнасяна и в други държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес