Окончателна оферта за БМФ се чака до 9 януари

Окончателна оферта за БМФ се чака до 9 януари

Обвързващата оферта в конкурса за продажбата на 70 на сто от капитала на “Параходство Български морски флот” трябва да се подаде до 9 януари 2008 г. Това предвиждат обявените във вторник от Агенцията за приватизация срокове за заключителния етап на двустепенната процедура.

Изпълнителният съвет на агенцията е взел решение за допускане на немско-българският консорциум “Кей Джи Маритайм Шипинг”, който внесе предварителна оферта в началото на ноември.

Планираните инвестиции в индикативното предложение на кандидата за развитието на морския флот са по-големи от очакваните и гарантират постигането на поставените в стратегията цели, се посочва в съобщението на Агенцията за приватизация. Окончателното предложение се очаква след като приключи икономическият и правен анализ (дю дилижънс) на дружеството, започнат от "Кей Джи Маритайм Шипинг" на 23 ноември. Огледът ще трае до 20 декември 2007г.

От началото на седмица е започнал да тече и период за провеждане на срещи с представители на дружеството, Агенцията за приватизация, Министерството на транспорта и други министерства и ведомство и организации, имащи отношение към приватизационната процедура. Той също ще продължи до 20 декември.

Германско-българския консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг" остана единствен на финала, след като се оказа, че само той отговаря на заложените в приватизационната процедура критерии, съгласно одобрената от парламента стратегия. Другите двама претенденти - индийската “Есар Шипинг енд Лоджистик Лимитед" и гръцката "Чартуърлд Шипинг Корпорейшън", бяха отхвърлени. Те не са обжалвали отстраняването си от конкурса в регламентирания срок.

В единствения кандидат за морския ни флот 30 на сто от акциите са на българската "Адванс Пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които имат инвестиции в недвижими имоти, купиха фармацията "Биовет"-Пещера, както и "Балканкар-Средец", върху чиито терени сега ще строят. Останалият дял е на "Кей Джи Маритайм Партнърс", в която 99 на сто държи немският корабен чартьор "Мартрейд Шипинг анд транспорт", регистриран в Дюселдорф, а останалият процент е на индийския корабен мениджър "Акорд Шип Мениджър".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?