Октоберфест 2019: колко се изпи, кой го посети и какво бе изгубено

Октоберфест 2019: колко се изпи, кой го посети и какво бе изгубено

186-ото издание на Октоберфест приключи миналата неделя без поставени рекорди, но със задоволителни резултати и интересни факти около това от кои държави имаше най-много посетители, колко бира бе изпита, колко ток и вода бяха изхарчени, какви инциденти се случиха и какви са най-странните загубени и намерени неща.

За 16-те дни на фестивала са били изпити 7.3 млн. литра бира, което е спад спрямо миналогодишните 7.5 млн. литра. Това се дължи на облачното и дъждовно време, което отблъсна част от посетителите на откритите градини към шатрите на пивоварните, участващи във феста.

Посетителите са били 6.3 млн. души, колкото и през 2018 г., отчетоха организаторите. Рекордът по посещаемост е 7.1 млн. души през 1985 г. и все още не е счупен.

Т.нар. Стар Октоберфест (Oide Wiesn), което е отделен терен от общата площ на феста на Терезини поляни, тази година е привлякъл 550 хил. души, което е значителен ръст с 50 хил. спрямо предходната година. Догодина няма да има Стар Октоберфест, тъй като на това място ще има земеделски фестивал.

Според данните от банкоматите, хора от 55 държави са посетили традиционния бирфест. Топ 10 на страните, откъдето са дошли гости, включва САЩ, Великобритания, Франция, Австрия, Нидерландия, Швейцария, Италия, Австралия, Швеция и Дания. Сред посетителите е имало и хора от Канада, Бразилия, Чили, Колумбия, Китай, Еквадор, Индия, Мексико, Япония, Казахстан, Косово, Нова Зеландия, Сингапур, Саудитска Арабия и други.

От полицията в Мюнхен съобщават, че е отчетено намаляване на престъпленията по време на Октоберфест до 914. Заради засиления контрол много по-малко са джебчийските кражби. Докладвани са 133 такива престъпления спрямо 174 миналата година. Регистрирани са обаче с осем повече сбивания с еднолитровите бирени мес – т.нар. Maßkrugschlägereien. За съжаление е имало и малко повече сексуални посегателства – 45, а през 2018 г. са били 42.

Интересно е, че охранителите на шатрите са предотвратили кражбата на 96 912 бирени чаши от ловци на сувенири.

Мюнхенската пожарна докладва за по-малко позвънявания за инциденти по време на феста 14, докато преди година са били 21. Най-често причините са били технически, но има и куриозни случаи, заради които се е стигнало до нуждите на пожарникарите. Тениска "кацнала" върху горящ фенер и се запалила, а посетител, който се покатерил на покрива на една от бирените шатри, е трябвало да бъде свален с помощта на пожарната.

Пунктовете за спешна медицинска помощ, разположени на терен, е трябвало да се отзоват на 6392 спешни случаи, което е с 800 повече спрямо 2018 г. Намалели са обаче случаите на алкохолно отравяне.

Посетители на Октоберфест 2019 са изгубили 3800 вещи, сред които 780 лични карти, 690 различни дрехи, 660 портмонета, 465 банкови карти, 420 мобилни телефона, 300 връзки с ключове, 155 чифта очила, 130 раници и чанти, 115 чадъра, 55 бижута и осем камери.

Най-странните загубени вещи са чифт зъбни протези, детска количка, мерителна купа, кухненско сито, венчален пръстен и 635.60 евро.

Електрическото потребление по време на фестивала е било 2.84 млн. кВтч, което е с около 3.34 процента по-малко спрямо предходния Октоберфест. Пикът на енергопотребление е бил на 3 октомври, четвъртък, в 19.15 часа. Потреблението на вода е било около 105 хил. куб. м, запазвайки нивата от 2018 г. Газовата консумация е била 185 хил. куб. м, което е с 3.1 процент по-малко от миналата година.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?