Окуражен от президента, ген. Борисов пак нахока депутатите

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обвини за пореден път депутатите, че не променят законите и така пречат за разкриването на престъпления след като президентът днес отново напомни, че е нужен нов закон за използване на Специални разузнавателни средства. Службите имали много информация за престъпления от подслушани разговори по мобилни телефони, но не могат да ги представят в съда, тъй като не са разрешени по надлежния ред, поради остарялото законодателство за прилагане на СРС.

След поредното убийство на фигура, свързана със силова групировка - Стоил Славов от СИК и неговите трима гардове, вътрешната парламентарна комисия извика на доклад шефовете на НСБОП и НС "полиция" ген. Румен Миланов и ген. Илия Илиев и поиска за пореден път нови мерки за ресурсно усъвършенстване на нормативната база на МВР.

По-рано днес депутатът от НДСВ Наско Рафайлов обясни, че проблемът е в това какви мерки смята да вземе професионалното ръководство на МВР, за да овладее ситуацията с ескалиращата престъпност, а не да се разлюлява ведомството от кадрови промени.

Ген. Борисов: Ако подслушването се узакони, ще разкриваме престъпления

Във времето на международен тероризъм и мощна международна организирана престъпност в цял свят облекчиха законите за използване на специалните разузнавателни средства, само в България вървим с години назад, заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Борисов каза още, че в момента в МВР разполагат с много оперативна информация, много подслушани разговори на престъпници или указание по телефона за извършване на престъпление, но те не могат да ги използват в съда, тъй като не са разрешени по надлежния ред, поради остарялото законодателство за използване на специалните средства. Това се отнасяло най-вече за подслушването на мобилните телефони.

Събирането на доказателства чрез СРС - подслушване или филмиране, трябва да става с разрешение на съда, за да послужи след това като доказателство в един процес. МВР настоява в случаите, когато се действа срещу международни престъпни организации, или за нуждите на националната сигурност, да не се търси одобрение на съда.

Борисов подчерта, че вече трета година нито едно от предложенията на професионалното ръководство на МВР не е прието нито в законодателната сфера, нито в някоя друга област.

Главният секретар на МВР припомни, че иска от три години спешна промяна и модернизиране на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства. В кодексите от МВР предложиха завишаване на наказанията за отделни престъпления със затвор над 5 години, което също ще позволи на полицията законно да подслушва.

За моя радост чух днес президента, който всъщност каза това, което ние вече трета година настояваме, подчерта Борисов. Той благодари на държавния глава за изказаната от него категорична подкрепа за нов закон за СРС и изрази надеждата си, че сега, когато проблемите са назовани от Георги Първанов, предложенията на професионалното ръководство на МВР ще бъдат приети.

МВР трябва да се активизира

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред очаква да и бъдат предоставени в кратки срокове искания от службите за "ресурсно усъвършенстване" - на техническото оборудване и на кадровия състав в МВР, съобщи депутатът от НДСВ Наско Рафайлов.

Според него МВР не трябва да се "разлюлява" с кадрови промени, а е достатъчно да се активизира сегашният екип на МВР, за да постига резултати в борбата с престъпността.

Важно е да се проследи генезисът на доходите на престъпните босове, както и да се придвижи Законът за отнемането на незаконно придобитото имущество, а също така изземването на оръжията на хората от групировките, посочи пък шефът на вътрешната комисия Владимир Дончев.

МВР изобщо не е знаело какво върши взривеният бизнесмен Стоил Славов

Вътрешната комисия извика за пореден път на доклад шефовете на служби в МВР, за да докладват за криминалната обстановка в страната след поредния атентат. Директорът на НСБОП ген. Румен Миланов е обяснил, че в службата му не са имали информация какво точно прави бизнесменът Стоил Славов, който в понеделник бе взривен заедно с бодигардовете си в асансьор в бизнессградата на "Джеймс Баучър" 87.

Депутатът Йордан Бакалов съобщи, че Славов, който е бил сред собствениците на "Интепетролиум енд Партнърс" не е бил "в полезрението" на НСБОП.

В тази фирма съдружници на Славов са все именити босове на СИК - Младен Михалев - Маджо, Дмитрий Минев - Димата- Руснака, Красимир Маринов-Маргина, Румен Николов-Пашата и Милчо Бонев - бай Миле. Партньор на Славов е и шефът на ФК "Славия" Венцислав Стефанов.

В сградата, където бе извършен един от най-жестоките атентати, офиси имат застрахователно дружество "Бул инс", "СИС Индърстрийс", "Уърпуул", фирмата на Славов "Интерпетролиум енд Партнърс" и фирми, свързани с бившата силова групировка СИК.

За пореден път Румен Миланов е казал, че антимафиотите "много трудно стигат до големите босове". Той признал обаче, че не са правени нито данъчни, нито финансови проверки на фирмата на Славов.

МВР работи след престъпленията, а не преди тях, обяви депутатът от ОДС Йордан Бакалов. Според него посланието на атентаторите, взривили Славов, е отправено към МВР и то гласи: Внимавайте, много сте дребни".

НСБОП работи по 4 версии за взрива в "Лозенец"

НСБОП работела по 4 версии за атентата, свързани с бизнеса на Славов, заяви бившият шеф на националната полиция о.з. ген. Васил Василев, - сега съветник към комисията. Имало версия и за това кой би могъл да е евентуалния поръчител на взрива. По думите на председателя на комисията Владимир Дончев, представените версии звучали сериозно.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви преди дни , че се работи по една сериозна версия.

По повод информацията, че прокуратурата е разпоредила на НСБОП да се изземат сървърите заради записите от охранителните камери от сградата, ген. Миланов заяви, че те не могат да изземват нищо, защото се води следствие.

От 2002 до края на 2003 г. наблюдаваме изключително голямо напрежение, както с поръчковите убийства, така и с взривовете. Излиза, че стратегията за борба с организираната престъпност на МВР не работи, заяви по Нова телевизия депутатът от ОДС Иво Цанев. По неговите думи на първо място няма приоритет по отношение на организираната престъпност. "Изпълнителната власт в момента се притеснява да нарече престъпните босове с истинските им имена. Ние виждаме включително и висши представители на МВР, които през годините са имали връзки с тези групировки", подчерта Цанев.

Пред журналисти Миланов също обяви, че не знае да е постъпвала информация в националната служба за Стоил Славов, нито са имали данни за него да има някакъв риск.

Вчера Миланов също обяви, че в службата му са били изненадани от атентата, защото нямало "индикации" за престъпна дейност на Славов. Той прогнозира, че едва ли и самото убийство, което е добре подготвено, ще бъде разкрито.

Източници от НСБОП обаче твърдят, че някакви данни е имало за Славов, чийто бизнес е стартирал по време на югоембаргото. Проблемът бил, че работата не е продължила.

Известни били и връзките му със сръбската мафия, а също и че има бензиностанциите в Сърбия, създадени и с негово участие. Черно на бяло, макар и в архива, вероятно стои и разработката за пребития в Шумен собственик на свинекоплекс Петър Петров, макар че пред медиите и самият пострадал обясни колко свестен човек е Славов.

Данни имало и от 2000 година - в разработките за петролни афери. В докладите на НСБОП фигурира и фирмата на Славов "Интепетролиум енд Партнърс" - за ощетяване на бюджета чрез занижени стойности във фактурите за внесено гориво. Днес БНР предаде, че точно звеното по контрабандата в НСБОП работи по атентата, а не антитерористите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: