Оланд, Меркел и Шулц отново се срещнаха заради "Брекзит"

Меркел и Оланд.

Френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обсъдиха бежанската вълна към Европа и евентуалното излизане на Великобритания от ЕС на неофициална вечеря в Страсбург, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Тя се е състояла по покана на Шулц.

Преди това Оланд и Меркел имаха двустранна среща, която продължи един час и половина, съобщиха от антуража на френския президент. Двамата обсъдили конфликта в Сирия и по-конкретно офанзивата на правителствените сили срещу Алепо, по повод която изразили сериозно безпокойство. Оланд и Меркел постигнали пълно съгласие как да бъде поет притокът на бежанци към Европа и прилагането на плана за действие на ЕС по въпроса да стане приоритет. Двамата обсъдили още проекта за споразумение между Брюксел и Лондон в перспективата на предстоящата на 18 и 19 февруари среща на върха на Европейския съюз с цел избягване на "Брекзит". Оланд и Меркел дискутирали освен това актуалните въпроси, сред които европейските кризи и възходът на популизма на континента.

След това френският президент и германският канцлер вечеряли заедно с председателя на Европейския парламент в типичен страсбургски ресторант на брега на река Ил и на няколкостотин метра от катедралата в източния френски град близо до границата с Германия.
Срещите преминаха при закрити врата и никой от тримата лидери не направи изявления за медиите преди и след тях.

Оланд, Меркел и Шулц вече се събраха в Страсбург за неофициална вечеря на 30 януари миналата година. Тогава срещата им премина до голяма степен под знака на гръцката криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?