Оланд надмина Саркози по неодобрение

Популярността на френския президент Франсоа Оланд сред сънародниците ми е спаднала до рекордно ниско равнище и неодобрението към него надхвърли рекордната непопулярност на предшественика му Никола Саркози, предаде ИТАР-ТАСС в неделя, цитирайки изследване на общественото мнение.

 

Според неговите резултати едва 25 процента от французите са "доволни" от държавния глава. В същото време 74 процента от анкетираните са заявили, че са "недоволни" или "крайно недоволни" от политиката му.

 

Това е абсолютен рекорд в историята на Петата република, констатират експерти. Предишният рекорд по непопулярност бе на Саркози - 72 процента, но това развище бе достигнато в самия край на петгодишния му мандат, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

В същото време Оланд само за година управление практически е загубил напълно кредита на доверие, даден му от французите. Дори на първия тур на изборите през март миналата година за него гласуваха 30 процента, посочва агенцията.

 

Според проучването французите губят търпение, защото не виждат сериозно подобрение в икономическата ситуация. По мнение на анкетираните най-важните задачи са безработицата да намалее и качеството на живота да се повиши. Вместо това те са останали на втори план, изместени от неприоритетни проблеми като например легализирането на еднополовите бракове.

 

Към тревогите на президента се прибавя и разразилият се скандал в правителството около делегирания министър за бюджета Жером Каюзак, който бе принуден да подаде оставка, след като бе уличен в неплащане на данъци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?