OMV откри петрол в Баренцово море

Австрийската петролна и газова компания ОMV е открила нефт в Баренцово море. Това ще доведе до растежа ѝ в Северна Европа в дългосрочен план и е важна стъпка след наскоро обявената сделка с норвежката "Статойл" (Statoil), която включва дялове в находища Гълфакс и Гудрун, коментира в понеделник п Хуискес, член на Изпълнителния съвет на OMV, отговорен за сегмент "Проучване и Добив".

При множество тестове е било доказано наличието на петрол в сондиран вертикално кладенец на 950 метра под морското равнище и водна дълбочина от 373 метра в район, където досега не са били правени проучвателни сондажи.

Резултатите от кладенеца са пробив за регионалните проучвателни дейности, тъй като наличието на качествен петрол показва възможен голям потенциал на района, който в близко бъдеще ще бъде сондиран проучвателно. OMV има дялове в смесени дружества в три допълнителни лиценза в района Hoop High. Допълнително проучвателно сондиране на един от другите лицензи се очаква през 2014 г.

Предварителните изчисления поставят размера на откритието за сондирания сегмент между 60 и 160 млн. барела възстановим петрол, и 10 до 40 млрд. куб. фута възстановим газ.

OMV е оператор на кладенеца и има дял от 25% в проучвателния лиценз; партньори в смесеното дружество са Petoro, Idemitsu, Tullow (всеки с дял от 20%) и Statoil (15%).

Споделяне

Още от Бизнес