ООН: Климатичните промени повишават риска от конфликти

Затоплянето на климата води до по-висок риск от конфликти и проблеми с хранителната сигурност през 21 век, според доклад на експерти от ООН, предаде Франс прес.

"Вероятността от тежък, продължителен и необратим шок нараства със засилването на затоплянето на климата", пишат учените от Междуправителствената експертна група на ООН по климатичните промени в доклада, публикуван в японския град Йокохама.

Това е най-пълният документ с обобщение на достъпните научни данни от последния доклад на междуправителствената експертна група през 2007 година. В него се разглежда вече установеното влияние на климатичните промени, тяхното отражение върху бъдещите рискове и възможните методи за адаптация, включително за всеки континент.

Населението на бедните страни от Юга ще понесе основните негативни последствия при промените в климата, подчертава се в доклада. Експертите акцентират върху повишаването на недостига на вода и на храни, които ще доведат до засилване на миграцията.

По този начин климатичните промени "ще повишат непряко риска от конфликти", предупреждават учените. Затоплянето на климата в резултат на човешката дейност през последните десетилетия вече е имало "отражение върху природните и човешките системи на всички континенти и във всички океани", добавят те.

Необходими са действия в краткосрочен план за ограничаване на емисиите на парникови газове, които водят до глобалното затопляне, подчертават учените. Рисковете от климатични промени стават много високи, ако температурите нараснат с 4 градуса над прединдустриалната епоха, което може да се случи до края на века, предаде ДПА, цитирайки доклада.

49-страничното резюме на доклада от 32 тома, насочено към световните лидери, беше одобрено единодушно от над 100 правителства, посочва Асошиейтед прес. В резюмето думата "риск" се споменава средно близо 5 пъти и половина на страница.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?