ООН осъди сирийското нападение срещу турско селище

Русия блокира по-остър вариант на декларацията в Съвета за сигурност

ООН осъди сирийското нападение срещу турско селище

Съветът за сигурност на ООН остро осъди в декларация сирийския минометен обстрел срещу турския граничен град Акчакале, при който бяха убити петима турски цивилни, съобщиха световните агенции.

"Членовете на Съвета за сигурност подчертават, че този случай откроява сериозното въздействие на кризата в Сирия на сигурността на нейните съседи и над регионалния мир и стабилност. Съветът приканва сирийското правителство да зачита напълно суверенитета и териториалната цялост на съседите си", се посочва в декларацията.

Дипломати, участвали в преговорите за декларацията, съобщиха, че е постигнато съгласие по компромисен текст между проекта на западните сили и смекчения вариант, предложен в четвъртък от Русия на 15-членния Съвет.

Според ББС Русия се е опитала да включи текст, който да балансира сирийската атака с военния отговор на Турция. Москва е спряла оценка в текста, според която сирийската атака представлява "заплаха за международния мир и сигурност" - фраза, която би могла да послужи да по-голям ангажимент на Съвета за сигурност.

 

Във финалната версия се казва, че Съветът за сигурност осъжда сирийското нападение и подчертава сериозното въздействие на сирийската криза върху "регионалния мир и стабилност". В предишния вариант на проекта се посочваше, че сирийската криза оказва сериозно въздействие върху "международния мир и стабилност", но формулировката бе блокирана от Русия.

 

Съветът настоява подобни нарушения на международното право да бъдат незабавно прекратени и да не се повтарят, се посочва в декларацията, цитирана от Ройтерс.

 

Постоянният представител на Сирия към ООН Башар Джафари каза от своя страна, че Дамаск не е искал ескалация на напрежението с Турция. Освен това той критикува ООН, че е замълчала и не е осъдила атаките в Алепо, при които загинаха сирийски военни.

 

Преди ден турският парламент прие предложението на премиера Реджеп Ердоган да разреши "ако е необходимо", армията да извършва операции в Сирия. Ердоган заяви, че не възнамерява да започва война със Сирия и всичко, което иска е мир и сигурност.

 

Турската армия обаче продължи да обстрелва позиции на сирийска територия, като вече е отправила около 70 артилерийски изстрела по позиции на сирийската армия.

САЩ оцениха като адекватен и пропорционален отговора на Турция на сирийския обстрел на нейната територия, като същевременно призоваха да се избегне ескалацията между двете страни.

"От наша гледна точка отговорът на Турция бе адекватен. Целта бе и възпираща, за да не се повтарят тези неща", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд, като подчерта, че Анкара много пъти е предупреждавала, че ще отговори на всяко нарушение на нейната територия.

На този фон продължават сраженията между бунтовниците и силите на режима на президента Башар Асад в Сирия. Танковете и авиацията на сирийския режим бомбардирайа квартал в град Хомс в центъра на страната, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

 

Артилерийският обстрел на квартал Халдие е най-интензивния от пет месеца. За първи път боен самолет участва в ударите срещу квартала.

 

В северната провинция Рака се водят боеве в селището Маадан, а силите на режима извършват обиски и арести в град Рака.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?