ООН остава разделено за Ирак

Докладът на оръжейните инспектори пред Съвета за сигурност на ООН не намали напрежението между двете визии за решаване на иракската криза. С извода си, че Багдад е постигнал прогрес в някои области, Ханс Бликс представи пред Съвета за сигурност един по-позитивен доклад от предишния.

С това той засили аргументите на Франция, Русия, Китай и Германия, да настояват за продължаване и разширяване на оръжейните инспекции на Световната организация в Ирак.

Акцентирайки върху поредната липса на категорично заключение за пълно и активно сътрудничество за разоръжаване на режима в Багдад, САЩ, Великобритания и Испания заявиха, че с поведението си Ирак нарушава резолюция 1441 на Съвета за сигурност.

Бликс: Ирак демонстрира готовност за съдействие

Главният оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс заяви пред Съвета за сигурност, че Ирак все още трябва да предостави доказателства, че не притежава забранени оръжия. Той посочи, че най-трудните въпроси са тези, свързани с биологичните оръжия /антракс/, нервнопаралитичния газ VX и ракетите с голям обсег.

Бликс потвърди, че радиусът на действие на иракските ракети Ал Самуд 2 надхвърля лимита, определен от Съвета за сигурност.

Едновременно с това Бликс наблегна на по-голямата готовност на Ирак да съдейства на инспекциите и посочи, че през последните дни Багдад се е съгласил на интервюта на свои учени - участници в оръжейни програми, разрешил е полети на разузнавателни самолети и днес е наложил формална юридическа забрана над оръжията за масово унищожение.

Главният оръжеен инспектор изрази съмнение по няколко точки в данните на американското разузнаване, представени от държавния секретар Колин Пауъл пред Съвета за сигурност.

Бликс каза, че няма доказателства, че Ирак е имал предварителни данни за инспектираните обекти. Освен това шефът на оръжейните експерти на ООН постави под съмнение и сателитните снимки, които показват движения около места за съхранение на оръжия. Според него снимките показват декларирани от Ирак обекти, където биха могли да се извършват и рутинни действия.

Според Бликс, все още е възможно да се постигне разоръжаване чрез продължаване и разширяване на инспекциите.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей повтори своята позиция, че не са открити доказателства за възстановяване на иракската ядрена програма. Той каза, че проверките продължават и броят на инспекторите ще бъде увеличен.

Пауъл: Не ни трябват още инспектори, а реално разоръжаване

Видимо ядосан от съмненията на инспекторите към американските разузнавателни данни, държавният секретар на САЩ Колин Пауъл отказа да влиза в дискусия за разширяване на инспекциите. Той посочи, че целта на резолюция 1441 за пълно разоръжаване на Ирак, не е постигната.

Някои ръкопляскат на всяка отстъпка на Саддам, но не това е смисълът на решенията на ООН. Не ни трябват повече инспектори и самолети, а реално разоръжаване на режима в Багдад, заяви Пауъл.

Ирак не изпълнява задълженията си по резолюциите на ООН. Колко време още ще е нужно на Саддам, за да разбере, че не може да продължава да лъже международната общност, се обърна към Съвета за сигурност на ООН държавният секретар. Той констатира, че Световната организация е в ситуация на "продължаващо нарушение" на резолюциите на ООН и призова Съветът за сигурност съвсем скоро да поеме своите отговорности.

Министърът на външните работи на Великобритания Джак Стро напомни на Съвета за сигурност, че започвайки от 1991 г., Ирак не изпълнява резолюциите на ООН и разиграва международната общност. Влизайки в спор с един от изводите на Ханс Бликс, че инспекторите на ООН не са открили оръжия за масово унищожение, Стро каза, че предишната мисия на инспекторите е имала нужда от 4 години, за да открие, че Ирак притежава програма за създаване на ядрено оръжие.

Британският външен министър заяви, че Ирак трябва да бъде уверен, че ще последват "сериозни последици" за неговата липса на сътрудничество, така както те са записани в резолюция 1441.

Съгласно очакванията, позицията на САЩ и Великобритания беше подкрепена и от Испания. Външният министър Ана де Паласио заяви, че в доклада на Бликс и Барадей не е чула нито едно изречение за пълно и активно съдействие от страна на Ирак.

Посланикът на България в ООН Стефан Тафров заяви, че Ирак нарушава резолюциите на световната организация, но подчерта, че София все пак желае мирно решение на сегашната криза. По думите на посланик Тафров, "Саддам Хюсеин трябва да докаже недвусмислено, че Ирак не притежава оръжия за масово унищожение". България е за мирно уреждане на въпроса. "За нас приоритет е да използваме всички възможни средства, за да намерим мирен изход от кризата", подчерта посланикът, без да изключва военния натиск.

Париж, Берлин и Москва: Инспекциите да продължат

Франция, Русия, Китай и Германия потвърдиха прогнозите, че ще настояват за продължаване, разширяване и задълбочаване на инспекциите. Те се позоваха на отбелязания напредък в доклада на Ханс Бликс. Франция и Русия обаче не отхвърлиха категорично възможността да се стигне до военно решение на кризата, но с уговорката - след пълното изчерпване на всички възможни дипломатически средства.

Според министъра на външните работи на Франция Доминик дьо Вилпен на инспекторите трябва да бъде дадено повече време, за да завършат задачите си. Той посочи, че днешните доклади на Бликс и Барадей са показали, че инспекциите дават резултати. Френският министър напомни, че след 11 септември главната цел на международната общност е борбата с тероризма.

Използването на военна сила е много рисковано, трябва да се остави като последно средство и засега не е оправдано, бе заключението на Вилпен.

Да не се водим в дискусиите си по разоръжаването на Ирак от оценките за режима на Саддам Хюсеин, а от фактите, призова руският външен министър Игор Иванов. Той посочи, че достоверните факти могат да се установят от инспекторите, затова Русия поддържа продължаването на тяхната дейност. ООН трябва да помогне на инспекторите с всичко, от което имат нужда за дейността си.

Руският външен министър посочи, че ако се установи точен график за проверки, това ще окаже допълнителен натиск за съдействие върху Ирак. Не сме стигнали до точката, в която дипломатическите възможности са изчерпани, и се надявам, че няма да стигнем до нея, заключи Игор Иванов.

Китайският външен министър също подкрепи позицията за продължаване на оръжейните инспекции в Ирак като средство за мирно решаване на кризата.

Присъствието на оръжейните инспектори в Ирак намалява опасността от оръжията на Саддам, заяви германският външен министър Йошка Фишер, който очаквано подкрепи тезата за необходимостта инспекциите да продължат.

Споделяне

Още от Свят