ООН призова за повече водни инвестиции

ООН призова за повече водни инвестиции

ООН призовава за по-големи инвестиции във водата, която е жизненоважен ресурс. Това става известно от доклад на организацията за световното развитие на водите през 2021 година, публикуван в понеделник и цитиран от ДПА и БТА.

Признаването, количественото измерване и остойностяването на водата, както и включването ѝ в процеса на взимане на решения, е от основополагащо значение за постигане на устойчиво и справедливо управление на водните ресурси, а също и на целите на ООН за устойчиво развитие, се посочва в доклада.

Твърде често стойността на водата, т.е. множеството ѝ ценни качества, изобщо не се откроява при взимането на решения, според доклада, изготвен от ЮНЕСКО.

Стойността на водата за обществото се подсилва от инфраструктурата, изградена за съхраняването и преноса ѝ, сочи докладът, чиито автори призовават за повече инвестиции в управлението на водните ресурси. Някои инфраструктурни проекти са безполезни и в основата си са неефективни, предупреждават специалистите.

Прахосването и замърсяването на водата са допълнителни предизвикателства, алармира ООН.

Междувременно пандемията от коронавируса удари най-вече хора, които живеят в колонии или бедни пренаселени квартали, констатират авторите на доклада. В световен мащаб над 3 милиарда души и две от пет здравни заведения нямат реален достъп до съоръжения за миене на ръцете, което е ключово за предотвратяването на разпространението на Covid-19.

Докладът определя водата като основна човешка потребност - за пиене и спазване на хигиена, която поддържа живота и здравето.

Авторите призовават за нови методи на остойностяване на водата и по-цялостен подход към управлението на водните ресурси.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?