ООН разшири правомощията си в Ирак

ООН разшири правомощията си в Ирак

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно в петък резолюция, която разширява мандата за действие на световната организация в Ирак, съобщи ББС. Документът се ползва с подкрепата на САЩ и Великобритания, но няма точно определен вносител. ООН изтегли голяма част от своя персонал в страната през 2003 година, когато след бомбардировка загина посланикът на организацията в Багдад Серхио Виера де Мело заедно с други 21 души.

С приетата резолюция Съветът за сигурност дава на представителите си по-големи правомощия за надзор в Ирак за период от една година. Това дава възможност посланикът на ООН да оказва подкрепа на иракското правителство по въпроси, свързани с политическата ситуация, изборите и конституционните казуси.

От своя страна мисията получи правото да работи в сферите на защитата на човешките права и законодателството. Броят на представителите на ООН в страната ще бъде увеличен от 65 на 95 души през октомври 2007 г. Според посланика на САЩ Залмай Кхализад ООН може да изиграе много положителна роля в Ирак особено при воденето на разговори между враждуващите фракции, които не желаят да говорят директно с Вашингтон.

“Това е част от усилията да се интернационализира подкрепата за иракчаните, които трябва да преодолеят своите вътрешни различия. В същото време ООН може да подкрепи съседните държави при изработването на обща позиция за подкрепа на Ирак”, добави той.

Споделяне

Още от Свят