ООН разшири правомощията си в Ирак

ООН разшири правомощията си в Ирак

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно в петък резолюция, която разширява мандата за действие на световната организация в Ирак, съобщи ББС. Документът се ползва с подкрепата на САЩ и Великобритания, но няма точно определен вносител. ООН изтегли голяма част от своя персонал в страната през 2003 година, когато след бомбардировка загина посланикът на организацията в Багдад Серхио Виера де Мело заедно с други 21 души.

С приетата резолюция Съветът за сигурност дава на представителите си по-големи правомощия за надзор в Ирак за период от една година. Това дава възможност посланикът на ООН да оказва подкрепа на иракското правителство по въпроси, свързани с политическата ситуация, изборите и конституционните казуси.

От своя страна мисията получи правото да работи в сферите на защитата на човешките права и законодателството. Броят на представителите на ООН в страната ще бъде увеличен от 65 на 95 души през октомври 2007 г. Според посланика на САЩ Залмай Кхализад ООН може да изиграе много положителна роля в Ирак особено при воденето на разговори между враждуващите фракции, които не желаят да говорят директно с Вашингтон.

“Това е част от усилията да се интернационализира подкрепата за иракчаните, които трябва да преодолеят своите вътрешни различия. В същото време ООН може да подкрепи съседните държави при изработването на обща позиция за подкрепа на Ирак”, добави той.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?