ООН също предупреди за опасност от нови наводнения в България

Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия предупреди за опасност от нови наводнения в България при топенето на снега, съобщи Франс прес.

"Части от Централна и Източна Европа, които бяха парализирани от снега, може да бъдат изправени пред нови разрушения и жертви от наводнения при топенето на снеговете в началото на пролетта. Макар хиляди хора да остават в плен на снега в Сърбия и България, има предупредителни признаци, че разрушителни наводнения ще причинят нови човешки жертви и щети на икономиката", заяви в комюнике Маргарет Валстрьом, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Тя отбеляза, че местата без адекватна инфраструктура за управление на наводненията като язовирни стени и диги ще пострадат особено тежко.

При последната студена вълна и обилен снеговалеж в части на Европа загинаха над 600 души.

"Сега е време властите в тези страни, Червен кръст, националните власти за намаляване на риска от бедствия и за гражданска защита да направят планове, за да гарантират, че няма да има загуба на човешки животи, когато станат наводненията", заяви Денис МакКлийн, говорител на Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия.

"Но те също така трябва да помислят как това бедствие показа състоянието на публичната инфраструктура в тези страни", допълни той. Европейската комисия създаде Европейска система за предупреждение за опасност от наводнения след преливането на реките Елба и Дунав през 2002 г. Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия съобщи, че предстоящото снеготопене може да постави системата на най-голямо изпитание от създаването ѝ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?