ООН: Жени и деца сред мигрантите стават обект на сексуални посегателства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жени и деца сред мигрантите, пътуващи за Европа, стават обект на сексуално насилие, предупреди в Женева говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг, позовавайки се на достоверни свидетелства.

"В последно време тези свидетелства стават все повече и ние разследваме мащаба на това насилие", заяви Флеминг, цитирана от Франс прес.

ВКБООН обаче реши да алармира още сега и да упражни натиск върху всички засегнати от явлението държави да се борят с насилието, добави тя.

Децата и жените представляват близо една трета от стотиците хиляди мигранти, които прииждат от месеци в Европа, бягайки в много от случаите от войната в Сирия, в Ирак или Афганистан.

Според Флеминг подобни насилнически деяния е имало най-вече на гръцкия остров Лесбос, където има стълпотворение от бежанци, пристигащи от Турция.

"Хората спят в парковете, редят се на опашка с часове и са в много уязвимо положение", каза говорителката. "Деца, пътуващи сами, се оказват без пари и плащат на каналджиите със сексуални услуги", допълни тя.

Имало и случаи с жени, които приели да извършат сексуални услуги на трафиканти, а впоследствие не били качени на лодки за Европа.

Тези жени и деца са жертва на престъпни банди, които експлоатират хората в уязвимо положение. За актове на сексуално насилие се съобщава от всички страни, през които мигрантите минават на път за Европа, каза Флеминг.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?