Опасни жеги в 6 области на страната

Опасни жеги в 6 области на страната

Слънчево и горещо ще е времето в петък. Оранжев код за опасно високи температури е обявен за шест области на страната, а за останалите е в сила жълт код – потенциално опасно, показва сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса.

Предупреждение за опасно време е обявено за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Благоевград. В тези райони се очаква максималните температури в последния работен ден от седмицата да са над 37 градуса.
 
За останалата част от страната предупреждението е за потенциално опасно време, като се очаква максималните температури да са между 34 и 37 градуса.
 
Времето над Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 29 - 32 градуса.

Заради жегата екипите на "Спешна помощ" в София са увеличени. В четвртък случаите на пострадали заради високите температури бяха над 20.

Най-уязвими са възрастните хора, хронично болните, както и наскоро претърпелите инфаркт или инсулт.

Съветите на лекарите са да се избягва излагането на слънце в най-горещите часове между 12 и 16 часа и да се пият повече течности - основно вода, както и да се избягва приема на алкохол и напитки с кофеин. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?