Опит да се уреди среща Симеон - Кадафи в Сърбия

Премиерът Симеон Сакскобургготски в петък отрече, че е уредена среща между него и либийският ръководител Муамар Кадафи на територията на Сърбия. Симеон обаче намекна, че се правят опити в подобна посока.

На директния въпрос ще се среща ли с Кадафи в Сърбия, Симеон отговори с думите - от вас научавам. Премиерът обаче добави: "Както знаете, обикновено отговарям когато е вече необходимо и факт, решено е и е отговорено от другата страна. Така се действа".

Слуховете за среща Симеон - Кадафи дойдоха от информацията, че се подготвя посещение на премиера в Сърбия. Преди две седмици лидерът на Джамахирията прие покана също да посети Сърбия, която му бе връчена от бившия президент Зоран Лилич.

Няма никаква среща на Симеон с Кадафи, премиерът трябва да върне официална визита в съседката ни, но досега не е уточнено нито времето, нито програмата на посещението, заяви и правителственият говорител Димитър Цонев. По думите му, за Кадафи се знаело, че най-вероятно ще посети Сърбия в края на годината.

Също в петък сръбския частен тв канал "Братя Карич" разпространи информацията, че президента Светозар Марович е обещал пред българския държавен глава Георги Първанов да разговаря с предшественика си Зоран Лилич за осъдените на смърт пет българки. При посещението си в Либия Лилич отрече да е повдигал СПИН-темата пред Кадафи. Сега обаче се очаквало бившият сръбски президент, който има добри контакти с либийските власти, да посети България, за да се запознае подробно със случая с българските медици.

Според информацията, президентът Първанов е потърсил от колегата си Марович посредничеството на Белград в опитите на България да освободи медицинските сестри.

Президентът Първанов не е търсил посредничество за освобождаване на медицинските сестри, а подкрепа за справедлив процес в Либия, опровергаха от прессекретариата на "Дондуков"2.

Същият ден, след среща с външния министър Соломон Паси и българският адвокат на медицинските сестри Пламен Ялнъзов, правосъдният министър Антон Станков съобщи, че в неделя Ялнъзов заминава за Либия, за да получи мотивите за присъдите. Те са необходими, за да може защитата на българските да формулира протеста си срещу смъртните присъди пред по-горната съдебна инстанция. Либийският съд не спази обещанието си пред българското посолство в Триполи да предостави мотивите в 20-дневен срок (който изтече на 26 май), вместо в предвидения по закон 30-дневен срок.

В отговор на журналистически въпрос премиерът Сакскобургготски не скри притеснението си, че оповестяването на мотивите се бави, но напомни, че все пак делото се води в Либия, а не в България.

Симеон, както и външният министър Соломон Паси, отрекоха да са притеснени от призива на Кадафи преди седмица арабските страни да обявят вкупом война на България и други малки държави, участници в коалицията в Ирак. Паси заяви, че изявленията на Кадафи не са изненадващи и че България не трябва да допуска връзка между външната политика на страната ни и нейните приоритети и конкретния СПИН-случай.

В същото време пред Би Ти Ви Паси не отрече, че съществува вариант смъртните присъди да бъдат потвърдени и от втората съдебна инстанция в Либия и българките да се използват като заложници в геополитическите цели на Либия.

Още от България