Опитът на премиера да поеме боклука принуди кмета да се върне от Москва

Опитът на премиера да поеме боклука принуди кмета да се върне от Москва

Министър-председателят Сергей Станишев обяви в четвъртък след края на правителственото заседание, че ще подпише заповед за обявяване на криза в Столичната община заради проблемите със събирането и извозването на боклука.

Кризисната ситуация се обявява "превантивно" заради проблема с битовите отпадъци и неспособността на осемте посочени от общината фирми да се справят с почистването.

Председател на националния кризисен щаб ще бъде областният управител на София Тодор Модев (БСП). В щаба ще има и представител на общината. Щабът ще може да мобилизира техника и хора за решаване на проблема с боклука. Той ще получи от Столичната дирекция на МВР данни за транспортните средства, специализирани в почистването и целият наличен ресурс ще бъде използван за събиране на боклука, като собствениците ще получат съответното възнаграждение.

От думите на премиера обаче стана ясно, че правителството обявява кризисната ситуация при липсата на план и продължителност на действие и разчети колко ще струва на бюджета "операцията".

Разбра се още, че е възможно да бъде върната в играта и досегашната фирма концесионер "Новера".

Актът на Министерския съвет обаче може да бъде обжалван пред Върховния административен съд, защото в закона за управление при кризи няма понятие като "превантивно" обявяване на кризисна ситуация, а в момента София не се намира в такава.

Запитан от Mediapool дали държавата ще се намеси и в изграждането на завода за боклук, премиерът каза, че на този етап не може да отговори.

"Триковете на комунистите ще им излязат през носа"

Решението бе взето с 24-часово "предизвестие", след като преди ден Станишев изиска доклади от здравното и от екоминистерството за рисковете от неизвозения боклук върху здравето и живота на софиянци.

Това накара столичният кмет Бойко Борисов да прекрати визитата си в Москва и да се завърне в София.

"Прибирам се, защото ще се наиграят днес, като си дойда... Защо не прекъснаха концесията да ми помогнат с Вълка? Вече сме подписали договорите с осем нови фирми, когато сметосъбирането се нормализира. Защо, когато преди 10-15 дни търсех Станишев, точно тогава да седне да ми помогне, когато прекратявах концесията? Трикове на комунистите, които просто ще им излязат през носа на изборите", каза Борисов пред БНР от Москва.

"Тази криза те са я планирали. Ясно е, че "Новера” не излезе 7 дни да чисти, в смисъл, толерирана от правителството, за да обявят днешното решение. Абсолютен предизборен трик на БСП, и разбира се, на Доган. Сега вместо да заговорим за безвъзвратно загубените милиарди от Брюксел и провала на кабинета, пак си говорим за боклук," посочи Борисов.

В същото време неговата партия ГЕРБ излезе с декларация, според която "не София е в криза, а България не може да излезе от нея".

Посочва се, че след като през целия си мандат не направиха нищо по този въпрос, в края на управлението си "правителството за първи път заговори за проблемите на софиянци, но само за да засили напрежението им по повод един на практика вече намерил своето решение въпрос - почистването и обработването на отпадъците".

Допълва се, че кризисното положение е обявено без обсъждане със Столична община, а само на базата на експертизи от три министерства, ръководени от кадри на БСП и ДПС.

Съзнателното търсене на медиен шум и отказът от многократно искани срещи по проблема със столичния кмет доказват, че премиерът цели постигането на предизборни ефекти, а не конструктивност и добри намерения, заявяват от ГЕРБ.

Според ГЕРБ с тази своя акция правителството саботира вече взетите с пълно мнозинство решения на СОС за смяна на фирмите, които под предлог, че "почистват" столицата, източват парите на столичани. Усилията на кмета Бойко Борисов и СОС са насочени към прекъсването на тази порочна практика и търсенето на принципно нови решения, се казва в декларацията.

Припомня се, че правителството не е обявило криза, когато страната е останала без редовни доставки на газ в най-студените месеци, нито когато столицата е била на прага да се взриви от старите военни запаси в Челопечене.

Правителството на Сергей Станишев отказа да види световната финансова и икономическа криза, когато светът бе разтресен от нея и твърдеше, че тя не съществува, посочват от ГЕРБ. Днес, вместо да разработва мерки за компенсиране на последиците от кризата, вместо да актуализира бюджета, правителството прави предизборни партийни акции и харчи държавни пари за тях, се заявява в декларацията.

Според ГЕРБ българските избиратели осъзнават това и ще дадат своята категорична санкция на предстоящите избори.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?