Опозицията в Молдова ще бойкотира повторното преброяване на гласовете

Молдовската опозиция ще бойкотира предвиденото за утре повторно преброяване на бюлетините, подадени в парламентарните избори на 5 април, предадоха осведомителните агенции във вторник.

Новината съобщи на пресконференция в Кишинев Серафим Урекян, лидер на партията Съюз "Наша Молдова". На пресконференцията присъстваха и лидерите на Либералната и Либералнодемократическата партии на Молдова. Трите партии общо спечелиха 36 процента от гласовете на избирателите.

Според молдовската опозиция повторното преброяване на гласовете от вота на 5 април е само един фарс, който ще допринесе за узаконяването на изборите и за прикриването на манипулациите, извършени на тях. Лидерите на трите молдовски опозиционни партии обявиха, че разполагат с доказателства за нарушения на властите по време на вота. В списъците на хората, дали гласа си на 5 април, например, са били включени 400 000 души, които или са покойници, или са непълнолетни, или живеят в чужбина и които няма как физически да са участвали във вота.

На изборите на 5 април молдовските комунисти спечелиха 60 места в 101-местния парламент. Те обаче не си осигуриха необходимото мнозинство, за да могат след това да изберат сами нов президент на мястото на Владимир Воронин. Единственият комунистически президент в Европа Воронин вече изкара два президентски мандата и по конституция няма право на трети.

Вотът на 5 април бе последван от протести в Кишинев на молдовската опозиция срещу изборните нарушения. По време на протеста на 7 април демонстранти извършиха погром в президентството. Демонстрациите приключиха с един загинал и 300 арестувани. Десетки бяха ранени.

В неделя Конституционният съд на Молдова нареди по настояване на президента Воронин повторно преброяване на изборните бюлетини.

Споделяне

Още от Свят