Оправдан след 15 г. разследване осъди държавното обвинение за 60 000 лв.

Оправдан след 15 г. разследване осъди държавното обвинение за 60 000 лв.
Оправдан след 15-годишно разследване осъди прокуратурата да му плати 60 000 лева обезщетение, съобщи Дарик радио.

Цеко Цеков от Разград бил обвиняем за предизвикване на пожар по непредпазливост, в който загинали две жени. В процеса срещу него са били произнасяни няколко оправдателни присъди, след което по-горни инстанции връщали делото за ново разследване.

Инцидентът е станал на 22 ноември 1989 г. При пожар в сградата на Профсъюзите в Разград, загиват две жени. Цеков е председател на Общинския комитет на синдиката.

Три години по-късно срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на пожар по непредпазливост. Четири пъти е била произнасяна оправдателна присъда, но след три от съдебните решения имало касационни дела и всичко започвало отначало. Окончателно е оправдан от Окръжния съд в Шумен през 2007 година.

След пожара Цеков е освободен от длъжност, не можел да си намери работа, съответстваща на квалификацията му. Заради накърнената му репутация не бил включен в листата на БСП за избор на общински съветници. Съпругата му го напуснала. Заболял от диабет, вследствие на което му извадили 15 зъба, стресът предизвикал срив в имунната му система, правел алергични шокове, два пъти губел съзнание и бил лекуван в интензивно отделение на разградската болница.

За имуществените и неимуществените вреди Цеков поиска Прокуратурата на Република България да му заплати 100 000 лева обезщетение. Жалбата му бе по Закона за отговорността на държавата. Окръжният съд в Разград призна за основателен иска, но не в целия му размер, а за 60 000 лева. Държавното обвинение трябва да плати и съдебните разноски - 3 490 лева. Решението може да се обжалва през Апелативния съд във Варна.

Споделяне

Още от България