Опровергана е информацията за задържан във Франция джихадист, планирал атаки и в България

Опровергана е информацията за задържан във Франция джихадист, планирал атаки и в България

Френската полиция не е задържала издирван джихадист, който планирал атаки в района на Париж и в България, както бе съобщено по-рано в понеделник, а друго лице. При по-подробна проверка на самоличността на арестувания се оказало, че името му се различава с една буква от това на издирвания терорист. Външният му вид също не съответства на описанието на джихадиста, предаде БНР.

По-рано в. "Паризиен" съобщи, че френската полиция е задържала през изминалата нощ в Париж обявен за издирване с европейска заповед радикален ислямист, който планирал атентати във френската столица и в България.

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова каза, че не е запозната със случая.

Мъжът, който е французин, е арестуван на "Шанз Елизе" след проверка на автомобила "Ситроен", в който се возел. Проверката била провокирана от нетрезвото състояние на шофьора, който е задържан заради употреба на алкохол.

Първоначално служителите на органите на реда сметнали, че спътникът му е издирван и особено опасен джихадист, за когото има издадени три издадени заповеди за арест, включително европейска, но подозренията им в крайна сметка не се оправдали.

Издирваният е обект на заповед за задържане заради престъпен сговор с цел подготовка на терористични актове в района на Париж и в България, съобщи запознат източник.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?