Опциите на Белия дом за Северна Корея включват и използване на военна сила

Опциите на Белия дом за Северна Корея включват и използване на военна сила

Вътрешното преразглеждане на стратегията на Белия дом за Северна Корея включва възможността да се използва военна сила или смяна на режима, за да се намали ядрената заплаха от старана на комунистическата държава, са заявили пред "Уолстрийт джърнал" информирани източници. Такава перспектива предизвиква нервност сред някои от американските съюзници в региона.

Президентът Доналд Тръмп предприе стъпки, за да ги увери, че не е отказал от споразумения, на каквито от десетилетия се основава политиката на САЩ в Азия. Неговото обещание обаче да не позволи на Пхенян да тества в някакъв момент междуконтинентална балистична ракета, наред с преразглеждането на стратегията преди две седмици, е накарало някои от лидерите в региона да мислят, че се готвят промени в американската политика.

По време на двудневния форум през февруари с участието на японския премиер Шиндзо Абе и Тръмп, американски представители неведнъж заявиха, че се разглеждат всички варианти за разрешаване на ситуацията със Северна Корея, пише "Уолстрийт джърнал", като се позовава на запознати с разговорите.

За японската страна беше ясно, че тези възможности включват военен удар на САЩ срещу Северна Корея, който би бил възможен, ако Пхенян изрази готовност за изпитание на междуконтинентална балистична ракета, допълва източникът и уточнява, че Япония е разтревожена именно от този сценарий.

Преди около две седмици помощник съветникът по националната сигурност Катлийн Макфарланд е провела съвещание с правителствени служители и е поискала от тях предложения за Северна Корея, включително идеи, които, по думите на участник в срещата, са далеч отвъд рамките на традиционната политика.

Не били изключени никакви варианти, като се започне от това Америка да признае Северна Корея за ядрена държава и се стигне до военни действия срещу Пхенян. Макфарланд е призовала администрацията да преосмисли изцяло политиката на САЩ спрямо Северна Корея.

"Уолстрийт джърнал" пише, че идеите и предложенията са били представени този вторник. Сега тези варианти се анализират, за да се стигне до окончателно предложение, което да бъде представено на президента.

Япония се опасява да не бъде въвлечена в регионален конфликт заради военен удар на САЩ срещу Северна Корея, коментира пред изданието Тетсуо Котани от Японския институт за международни отношения. По думите му Токио също се бои от сценарий при който, вместо да водят преговори със Северна Корея и да стигнат до споразумение, Съединените щати се оттеглят от региона.

Неотдавна Тръмп увери Япония и Южна Корея, че САЩ ще спазват ангажиментите си за защита на двете страни. В момента САЩ разполагат модерна система за противоракетна отбрана в Южна Корея.

Независимо от опасенията, предизвикани от възможно военно стълкновение между САЩ и Северна Корея, ускоряването на ядрената и ракетната програма на Пхенян засили призивите на привържениците на твърдия курс сред военните среди в Япония и Южна Корея за създаване на отбранителен потенциал за превантивен удар по военни обекти в Северна Корея, ако има риск за атака от нейна страна.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?