Оранжев код за опасни дъждове, на Мусала валя сняг

Оранжев код за опасни дъждове, на Мусала валя сняг

За опасност от голямо количество валежи, гръмотевични бури и градушки в почти цялата страна в неделя предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

Юлските минусови температури докараха сняг на връх Мусала. Дори натрупа снежна покривка, достатъчна, за да се направи "летен" снежен човек, предаде бТВ.

Времето ще е спокойни единствено в крайния североизток в областите Силистра и Добрич, за къъдето няма обявени предупреждения.

В повечето райони предупреждението е от втора степен (оранжев код) - областите Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Сливен, Ямбол и Хасково.

При оранжев код са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. При този код е в сила опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват метеоролозите.

Валежите ще се движат от Запад на Изток. Средното количество на валежите ще бъде между 20 и 30 л./кв.м. за Североизточна България и до 60 литра/кв.м. в останалата част от страната.

Ще духа умерен до силен северозападен вятър, в Източна България – югоизточен. Температурите ще се понижат и ще са доста по-ниски от обичайните- между 20 и 25 градуса.

Валежи и по-ниски от обичайното температури се очакват и в понеделник и вторник.

Лошо време е обхванало и съседните страни. В събота студена въздушна маса, проникнала от северозапад, донесе сняг в Румъния. В планината Бучедж (Централна Румъния) валя сняг и натрупа няколко сантиметра, а на връх Ому (2505 м) имаше виелица. Температурите паднаха под нулата, усещаше се пронизващ студ и имаше гъста мъгла.

Прогнозата за неделя в Румъния е за ново понижение на температурите и дъждове, придружени с гръмотевици.

Проливни дъждове се изливат днес в Гърция. Град Нафпактос остана часове без ток. Има наводнени пътища в западната част на страната. Очаква се градушка в северните райони след обяд. Няма пострадали хора.

Сили на пожарната през цялата нощ оказваха помощ на блокирани в колите  хора. Няколко часа продължи спасителната операция за хиляда зрители на концерт в Ахаия Пелопонес. Залата беше наводнена от придошлите води на близката река. Има наводнени първи етажи на къщи. Пострадали хора няма.

Прекратиха движението на влакове от Солун за Катерини поради наводнена железопътна линия.

На полуостров Халкидики, който пострада от бурята преди дни и има много български туристи, е засегнат само от краткотрайни валежи с гръмотевици.

Очаква се следващите часове вълната от проливни дъждове да засегне Северна Гърция с възможност за градушка на места. Тази вечер се очаква бурята да достигне до част от островите в Егейско море.

Гражданска защита и полицията приканват водачите да се съобразяват с пътната обстановка и дори да пътуват само в краен случай.

Споделяне

Още от България