Оранжев код за поледици, очакват се проблеми в елзахранването и по пътищата

Оранжев код за поледици, очакват се проблеми в елзахранването и по пътищата

Предупрежденията жълт и оранжев код за опасен сняг и поледица в събота и неделя обяви Националният институт по метеорология и хидрология. 

Опасните явления ще обхванат западна и централна България. Само в седем области в източната част на страната не се очакват опасни метеорогични явления.

По-високата степен на опасност "оранжев код"  важи за областите София - град и област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Ловеч, Галвоно и Велико Търново. Оранжевият код означава, че съществува голяма вероятност за материални щети и са възможни са човешки жертви. 

Предупреждението за потенциална опасност "жълт код" се разпростира върху областите Видин, монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Кърджали.

Според института по метеорология и хидрология към БАН в идното денонощие снеговалежите ще се увеличат, а във високопланинските проходи, Добруджа и Лудогорието са възможни виелици и образуване на преспи.

25 области са с оранжев и жълт код за опасно време в неделя, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура", която съветва шофьорите да избягват пътуванията там, а ако е наложително да предвидят повече време и да са оборудвани за зимни условия.

Код оранжев за опасно време е определен утре за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Жълт код за потенциално опасно време е за 11 области - Видин, Враца, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

Електроразпределителните дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго- Про" обявиха, че се готвят за реакция при евентуални извънредни ситуации и нарушения на електрозахранването.Основните рискове според тях  са за комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг в условията на променящи се температури, водещи до обледенявания на електропроводи.

Агенция "Пътна инфраструктура" напомни на шофьорите, ако им предстои пътуване, да са подготвени за зимните условия. Препоръчва се те да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително.

При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя е възможно да бъде спряно изцяло движението по третокласната пътна мрежа.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?