Оръжейният търговец Гигов с апетит към завода за отпадъци на София

Оръжейният търговец Гигов с апетит към завода за отпадъци на София

Оръжейният търговец Николай Гигов оповести амбициите си за навлизане в общинската икономика на София през проекта за строеж на завод за преработка на битовите отпадъци. В сряда той декларира готовност да участва в схемата за решаване на кризата с боклука на столицата, като даде своята земя край пловдивското село Шишманци, върху която да се построи съоръжението.

На същото място се строи и заводът за преработка на боклука на Пловдив.

Ходът на Гигов бе очакван, предвид добрите му отношения със столичния кмет Бойко Борисов, които се материализираха по време на местните избори. Иво Тонев, изпълнителен директор на притежавания от Гигов футболен клуб Локомотив (София), стана общински съветник от ГЕРБ. Той обаче запази поста на наместник на Гигов в ръководството на отбора.

Оръжейният търговец притежава и блокиращата квота в акционерното дружество, което ще управлява завода за преработка на боклука на Пловдив.

В сряда той посрещна на строителната площадка край Шишманци “цвета” на пловдивска община в лицето на кмета Славчо Атанасов (ВМРО, ГЕРБ), председателя на местния градски парламент Йордан Кюмюрджиев (ГЕРБ) и областния управител Тодор Петков (БСП).

Те огледаха строящия се завод, в който досега са инвестирани 17 милиона лева. По предварителни разчети за неговото завършване са нужни още 15 милиона лева. Изпълнителите гарантират съоръжението да бъде готово до края на април 2008 г., ако парите бъдат намерени

Славчо Атанасов обаче изрази съмнение, че този срок ще бъде спазен заради липсата на средства. "Това показва, че е правилно решението ми да не приемам повече софийски боклук на сметището край с. Цалапица, за да имаме резерв. Няма цена, на която община Пловдив ще се съгласи да приеме столичния боклук", каза Славчо Атанасов, който преди седмица определи въпросната цена на около ”5-6 милиона лева”.

Точно тук се намеси Гигов, който заяви, че е готов да отпусне безлихвен заем за довършването на завода. Той поясни, че това може да стане, ако до две седмици държавата не окигури необходимите пари.

София има два терена, на които може да строи завод за отпадъци – на територията на комбинат “Кремиковци” и в Горни Богров. Все още обаче няма окончателно решение.

Споделяне

Още от България