Орбан оттегли подкрепата си за кандидата на ЕНП за председател на ЕК

Унгарският премиер обяви решението си след като прие крайнодесните Щрахе и Салвини

Виктор Орбан (дясно) и австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе

Унгарският премиер, национал-консерваторът Виктор Орбан обяви, че оттегля подкрепата си за водача на предизборната листа на Европейската народна партия Манфред Вебер. Той обвини християндемократа от Германия, че е "обидил" страната му, предаде Ройтерс.

Заради евроскептичните си позиции Орбан беше супспендиран от ЕНП през март, като членството на неговата управляваща от години партия "Фидес" бе замразено. Досега обаче той запазваше подкрепата си за Вебер да наследи Жан-Клод Юнкер на председателския пост на Европейската комисия в случай на победа на партията на европейските избори.

В интервю за германската телевизия Цет Де Еф Вебер обаче казал, че не само няма нужда от унгарските гласове, за да стане председател на ЕК, но и не иска подкрепата на унгарски гласове, за да стане председател на ЕК, каза Орбан, цитиран от осведомителните агенции.

Това изказване той определи като огромна обида за Унгария и унгарските избиратели. Орбан заяви, че то го е накарало да промени мнението си за подкрепата за Вебер.

"Личността, която трябва да стане председател на Еврокомисията, е от огромно значение. Като гледам кампаниите на водещите кандидати, се убедих че нито един от тях не е подходящ да поведе комисията", каза Орбан.

За отбелязване е, че интервюто на Вебер бе дадено още на 29 март и досега не бе предизвикало реакцията на унгарския премиер. Даже в интервю за германския вестник "Велт" на 3 май той описа баварския политик като "изключителен мъж..., когото ще подкрепяме докрай".

Само пет дни по-късно Орбан обяви решението си след среща с двама крайнодесни европейски политици, чиито партии са на власт.

"Ще ида да видя как стоят нещата на друго място"

Той говори редом с австрийския вицеканцлер и представител на австрийската крайна десница Хайнц-Кристиан Щрахе. Унгарският премиер и лидер на "Фидес" повтори желанието си европейските консерватори да сключат алианс с "десни патриотични партии", посочвайки за пример управляващата коалиция в Австрия, съставена от десноцентристи и крайнодесни.

Орбан призна, че това мнение не се споделя от мнозинството в ЕНП, но припомни, че ако не може да наложи идеите си в тази политическа формация след европейския вот, то тогава "ще отиде да види как стоят нещата на друго място".

Преди Щрахе Орбан прие в неделя италианския вицепремиер Матео Салвини, с когото обсъди бъдещо сътрудничество. Неотдавна Орбан каза, че би искал сближаване и с консерваторите от Право и справедливост в Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа