Орбан защити в радиопредаване оспорваната реформа в трудовото законодателство

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан говори днес в защита на своята много оспорвана реформа на трудовото законодателство - по думите му "добър" закон "за желаещите да печелят повече", срещу който протестират опозиционери, чиито "лъжи", по думите му, са "безгранични", предаде Франс прес.

Консервативният държавник обясни в интервю за националното радио, че реформата цели "просто да премахне безполезните нормативи, тъй че желаещите да печелят повече да могат повече да работят".

Гласувана от парламента на 12 декември, тази промяна в работното време отприщи вълна от демонстрации, съпроводени тук-таме с насилие, главно в Будапеща.

Реформата увеличава на 400 часовете извънреден труд, които работодателите могат да изискват от служителите си за една година и да им ги платят в тригодишен срок.

Вчера държавният глава Янош Адер - политически съюзник на Орбан, подписа спорните поправки в трудовото законодателство. Тази вечер в Будапеща се предвижда нов протест; демонстрантите предупредиха, че ще продължат с тези акции и в началото на идната година, допълва АФП.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?