Орешарски не е свикнал с протестите

Премиерът Пламен Орешарски участва срещата на Европейския съвет. Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски не е свикнал с протестите и не смята, че може да управлява под обсада до края на мандата. Това каза той в петък пред репортери в Брюксел след приключването на Европейския съвет, в който участва.

Орешарски каза, в двата дни на срещата никой от европейските лидери не го е питал за ситуацията у нас, която, по думите му, била изненадваща и за него самия.

Попитан дали не се готви да управлява "под обсада" цял мандат, Орешарски заяви, че се стреми да мисли едновременно за хората, които протестират; за онези, които не протестират; за онези, които са срещу протестите. Балансите са доста трудни, коментира той.

Уточни, че трябва да се има и предвид, че винаги ще има граждани, които няма да одобряват следващ кабинет, защото никое правителство досега не се е радвало на 100-процентно одобрение.

Попитан за оценка на поведението на председателя на "Атака" от последните дни, особено по повод днешното му влизане в Народното събрание със запасан пистолет, Орешарски заяви, че не е в течение какво се случва у нас в последните два дни. Не мога да отговоря пряко на въпроса, а в по-общ план - хубаво би било всички да имаме европейско поведение, обобщи той.

В отговор на друг въпрос той се съгласи, че у нас има криза на доверието в държавата, но това не било от вчера.

По повод призива от миналата седмица на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу демократичните партии у нас да започнат да работят заедно, Орешарски заяви, че не участва активно в процеса на консолидация на българското политическо пространство - "заради графика ми, а и заради моите възможности, които не са кой знае колко големи". В отговор на въпрос той уточни, че неговите събеседници - държавните и правителствените ръководители от ЕС - не са задавали въпроси за обстановката в България.

От думите на премиера стана ясно и че България тепърва ще трябва спешно да подготвя проекти и разчети, за да може да получи одобрените от Европейския съвет средства за младежка заетост и за финансиране на малкия и средния бизнес. Премиерът уточни, че 100-те милиона евро за младежка безработица, които България ще може да получи от ЕС, няма да могат да обхванат всички млади хора без работа у нас. Очаква се специално за младежката заетост програмите и проектите да бъдат готови тази есен.

Преди да отпътува от Брюксел, Пламен Орешарски съобщи, че няма никакъв шанс за удължаване на срока, в който България да усвои парите от сегашния седемгодишен европейски бюджет и той е научил това на съвета. Други страни от Централна и Източна Европа успяха да си извоюват изключения и отстъпки, но премиерът е разбрал, че въпросът е бил приключен още през февруари и повече такива отстъпки няма да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България