Орешарски обяви, че нестихващите протести стимулират работата му

Ако кабинетът нямал добри резултати, премиерът сам щял да поиска спиране на мандата си

Орешарски обяви, че нестихващите протести стимулират работата му

Премиерът Пламен Орешарски заяви в петък, че нестихващите протести и причакването му около публични изяви му действа като допълнителен стимул за работа. Ден по-рано след поредния опит за блокадата му на път за среща той каза, че се чувства прекрасно да ползва задни входове, защото имал да се свърши много работа и може да изкара така цял мандат.

 

Сега протестиращи отново се събраха в опит да блокират министър-председателя преди участието му в предаване на бТВ и на Орешарски отново се наложи да влезе не от централния вход.

 

Той обясни, че макар и протестите да го стимулират да работи, те засягат не само работата на правителството, но създават усещане за несигурност в страната и се отразяват негативно на бизнес климата и инвестициите,.

 

Дали правителството ще успее да изкара мандата си не е най-важното, а да работи успешно и да има добри резултати, заяви Пламен Орешарски и допълни, че ако резултатите ги няма, "аз сам ще поискам да се прекрати мандатът". "Засега съм оптимистично настроен", допълни премиерът пред бТВ.

 

На въпрос дали очаква увеличаване на броя на протестиращите, когато провокиралият ги Делян Пеевски се върне на работа в парламента, премиерът обясни, че протестите сами по себе си са признак на демократичност на една държава.

 

"Не бива да се стряскаме от демонстрации. Всеки ден в стара Европа може да видите хора с плакати, които нещо искат. Въпросът е начинът на реакция. Тази година очевидно ще мине под знака на протестите. Въпросът е да има комуникация и реакции. Натрупва се опит, но не е най-важното това за един премиер, а да вървят реформите”, обясни Орешарски.

 

Относно назначаването на Пеевски начело на ДАНС, което доведе до протестите, министър-председателят отново каза, че това е било грешка и заяви, че няма набор от винаги верни решения, а има само грешни в различна степен.

 

"Далеч съм от мисълта, че съм имунизиран от грешни решения. Въпросът е да се минимизират и да се улучват верните решения”, коментира той.

 

Орешарски каза още, че не се притеснява от втория поред вот на недоверие, който ГЕРБ внесе за регионалната политика. Според него мотивите са несъстоятелни и партията на Борисов атакува кабинета не принципно, а кампанийно

 

"Новият вот на недоверие е прибързан, тъй като регионалната политика не дава резултатите още на другия ден", коментира премиерът. "Сега виждаме резултатите на една лоша регионална политика през последните четири години”, смята той. Според него правителствата без изключение са длъжници на териториалното развитие и на балансирания подход”

 

"За съжаление при предния вот не можахме да направим дебат, защото ГЕРБ решиха да бъдат иновативни в практиките си. Аз отговорих обаче на всичките им въпроси”, подчерта Пламен Орешарски.

 

Премиерът обяви още, че предстоят законови промени по отношение на борбата с контрабандата. Задачата на кабинета в това отношение ще бъде не толкова да се съберат приходи, колкото да се сложи спирачка на нелоялната конкуренция.

 

Орешарски коментира и бежанската криза и заяви, че парите, които страната ни ще получи като помощ от Европа ще са по-малко от сумата, която държавата ни ще похарчи за справянето с проблема.

 

Той заяви още, че състоянието на здравеопазването в момента не го притеснява, макар да е лошо. По думите му това е сектор, който гълта много финансови ресурси и дава незадоволително качество на услугите, но задачата на правителството била през следващата година да започнат първите крачки на реформа в болничната помощ, за оптимизиране лекарствата, за да стопиране ръста на цените на лекарства, спешната помощ.

Споделяне

Още от България