Орешарски отстъпи пред Масларова, пенсиите скачат с 30% от 1 април

Убедих колегата Орешарски, че пенсиите трябва да се повишат незабавно, още от 1 април, обяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в телефонно интервю за Mediapool от Австралия. Министър Масларова е на посещение в далечната страна, за да убеди тамошния си колега да ограничи наплива на австралийци към трудовия пазар на България.

Неотдавна министърът на финансите поряза намерението на Масларова за увеличение на пенсиите с аргумента, че не може да се увеличават разходите над планираното, защото Европейската комисия не дава. Трябва да се съобразим с критериите от Маастрихт, които ни ограничават да не отстъпваме пред неразумни искания на социални министри, каза тогава Орешарски, като напомни, че навсякъде в Европа, където има правителства на социалистите, борбата между министрите на труда и на финансите са много ожесточени.

Господин Орешарски ме разбра и каза, че ще се намерят пари за увеличението, дори ако трябва да се намали бюджетният излишък и той да се сведе до нула, добави Масларова. Според нея имало възможност и за още едно увеличение от 22,5-23% на пенсиите от 1 юли, но за него било още рано да се говори.

Трябва да сме реалисти и да не искаме повече от разумното, а и пенсионерите ще ни разберат, обясни Масларова за евентуалното второ увеличение.

Тя не разкри как е успяла да убеди колегата си на отстъпката, но запознати с кухнята на отношенията в правителството на Сергей Станишев казаха, че Орешарски се е съгласил на вдигане на пенсиите срещу обещанието заместникът му Георги Кадиев да влезе на избираемо място в листата на БСП за евродепутати. Както е известно, Кадиев безславно изпадна от списъка на левицата и заради това ще продължи да си е зам.-министър. 

Българските пенсионери трябва да се почувстват най-сетне като европейци и няма да отстъпя, докато до края на мандата на социалистическото правителство пенсиите не достигнат 92,4% от средната работна заплата за страната,  категорична бе министър Масларова.

Запитана какви са резултатите от посещението ѝ в Австралия, социалният министър каза, че е договорила годишна квота до 5 хиляди австралийски пенсионери, които ще имат право да се заселват в Родопите, при условие, че си купят къщи.

Засега пазарът на труда в България за австралийски работници ще остане ограничен, отсече Масларова.     

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?