Организации на хора с увреждания бранят зам.-министър Султанка Петрова

Томислав Дончев: Договорът на НС с охранителната фирма датирал преди влизането на Петрова в кабинета

Султанка Петрова, сн. БГНЕС

Национално представителните организации на хората с увреждания защитиха зам.-социалния министър Султанка Петрова, чиято оставка беше поискана от БСП след като стана известно, че фирмата "Дефанс консулт", в която е работил откритият мъртъв в Партийния дом охранител Димитър Тасев, е свързана с Петрова. Тя е била съдружник в нея, а сега съпругът ѝ Петю Петров я управлява. Позицията на 11-те организации бе разпространена от съуправляващата партия ВМРО, от чиято квота е заместник -министърката.

В писмото се казва, че тя е ценен кадър и отстраняването ѝ ще отложи дълго забавените реформи по отношение на хората с увреждания.

Именно под натиска на техния протест през април Борисов спря предлаганата от социалното и здравното министерство реформа в ТЕЛК.

Дончев: Договорът на НС с фирмата е преди Петрова да влезе в кабинета

Междувременно вицепремиерът Томислав Дончев коментира във вторник пред бТВ, че на този етап няма данни за конфликт на интереси на Султанка Петрова, защото тя не е заемала поста в правителството при подписването на договора с охранителната фирма.

"Левицата иска оставката на цялото правителство и не разбирам защо този път играе на дребно, като иска само оставката на един зам.-министър", заяви Томислав Дончев по повод искането на БСП оставка на Петрова.

"Нека да изчакаме проверките да завършат. На този етап данните сочат, че няма конфликт на интереси при Султанка Петрова, защото тя не е била на пост по време на подписването на договора", обясни Дончев и напомни, че прокуратурата вече се е заела със смъртния случай в Партийния дом.

Тялото на 25-годишния Даниел Тасев е било открито в шахта в сградата, където се извършва ремонт и ще се помещава новата сграда на Народното събрание.

В понеделник прокуратурата съобщи, че започва разследване с първоначална версия смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Отговарящата за сигурността на обекта НСО мълчи по случая, а близките на Тасев се съмняват, че нещо се прикрива, най-вече защото им бе отказано да видят точно къде е намерен той. За последно Тасев е отишъл на работа в петък вечерта за нощна смяна.

Собственикът на "Дефанс консулт" Филип Чипев е зет на зам.-министър Султанка Петрова, а съпругът ѝ е управител на фирмата. Чипев твърди, че изпълнителят на реконструкцията на сградата, който е избран с обществена поръчка, в последствие е наел неговата фирмата за охрана.

Според БСП обаче не е редно в едно семейство да има представител на изпълнителната власт и управител на фирма, която охранява Народното събрание. "Вие смело се противопоставихте на назначаването на "калинки" на ГЕРБ и "партизански назначения". Призоваваме ви да продължите със същото отношение към съвместяването в едно семейство на пост заместник-министър и управление на фирма, която охранява Народното събрание", заявиха от БСП преди ден в писмо до лидерите на "Обединени патриоти", от чиято квота е Султанка Петрова. 

Организациите на хора с увреждания бранят Султанка Петрова

Национално представителните организации на хората с увреждания обаче заявиха, че отстраняването на Петрова, с която те са в диалог след замразяването на реформите, ще компрометира постигнатия напредък.

"Резултатите, които се постигат с усилията на баланс и солидарност от членовете на политическите кабинети за цялата социална сфера са гаранция за благоприятен ефект най – вече върху хората с увреждания. Отстраняването на пореден зам. министър от процесите по изготвяне на тези промени ще премести диалогът в друга посока за пореден път и ще се намери оправдание работата да не се свърши и хората с увреждания да не бъдат подкрепени“, се казва в писмото на организациите до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Експертите в областта на хората с увреждане са недостатъчни и всеки един от тях е ценен за решаване на тези сложни проблеми. Колкото по – малко се откликва на жълтият натиск, а се мисли повече в перспектива, толкова шансовете за добра политика в сферата на хората с увреждане е по-сигурна", се казва в писмото, подписано от 11 организации, сред които Асоциацията на родители на деца с епилепсия, Съюза на инвалидите, Съюз на слепите, Българска асоциация "Диабет", Асоциациите на родителите на деца с нарушено зрение и слух и др.

От април насам Национално представителните пациентски организации са в конфликт с протестиращите майки на деца с увреждания, които не подкрепиха протеста им, а в последствие представителните организации започнаха да бойкотират исканията на майките, включително изработения съвместно с омбудсмана Мая Манолова Закон за личната помощ, припознат от БСП в парламента.

Споделяне

Още от България