Осем българи задържани в Испания за трафик на хора

Осем българи, предполагаеми членове на международна мрежа за трафик на хора, бяха арестувани в Аликанте, съобщава днес испанският вестник Ел паис. Мрежата е действала в района на Аликанте, Валенсия и столицата Мадрид.

Трафикантите предлагали в родината си фалшиви разрешителни за работа и за престой на цена между 300 и 600 евро, съобщава полицейското управление в Аликанте.

Организацията се рекламирала чрез съобщения в печата и чрез лични контакти. Основните им клиенти били хора в затруднено финансово положение, на които била предлагана възможност да си осигурят редовни документи за престой в Испания и да намерят работа. След пристигането си, кандидатите били посрещани от двама българи с инициали Х.Д.И и Е.Н.И, които настанявали жертвите в два апартамента близо до плажа Сан Хуан.

По-късно те били разпределяни по различни места на средиземноморското крайбрежие. Измамените не само не получавали обещаните документи, но били изнудвани да платят договорените суми. Те били заплашвани, че ще бъдат екстрадирани или ще пострадат семействата им в България.

Нелегалният трафик бил разкрит след арестуването на българка, която предлагала разрешителни за престой и за работа срещу големи парични суми. Сред арестуваните са предполагаемите главатари на бандата - двама българи, живеещи в Мадрид. На задържаните е повдигнато обвинение в нелегален трафик на хора, пише вестникът, цитиран от БТА.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?