Осем жертви взе катастрофа на български автобус с деца в Украйна

Загинали са водачите на двете превозни средства и пътници, идващи на лагер в Слънчев бряг

Осем жертви взе катастрофа на български автобус с деца в Украйна

Осем души са загинали, а 46 бяха ранени при тежък челен сблъсък в четвъртък между български и украински автобуси край украинския град Ковел, Волинска област. Сред жертвите са водачите на двете превозни средства и пътници от автобуса, собственост на хасковската фирма "Маги Тур".

Първоначално от българското външно министерство съобщиха, че са починали и двамата водачи на българския автобус, но по-късно се коригираха и обявиха, че другият шофьор е настанен в болница в тежко състояние. Според украинското издание "Комсомолская правда” сред жертвите са и шестима украинци и едно дете от Беларус. В болница са настанени 26 деца, девет души са в тежко състояние.

Българският автобус е возил туристи от Беларус, от които 40 са деца от танцова трупа, отиващи на лагер в Слънчев бряг, осем възрастни са ги придружавали. В украинското превозно средство е имало 20 жители на град Луцк, които са отивали на санаториум край езерата в Шицк.

Повечето пътници са спели по време на катастрофата, която е станала рано сутринта. Според очевидци българският автобус внезапно се е отклонил в насрещното движение и се е врязал челно в украинския автобус.

Общо в тежкия инцидент с различни травми са 46 души. Оцелелите са приети в санаториума "Турия” и с тях работят психолози. Тръгналите на лагер деца ще се върнат в Беларус.

Министерството на икономиката и енергетиката съобщи, че проверява инцидента.Фирмата-превозвач "Маги Тур" е регистрирана и за извършване на туристическа дейност. Като такава притежава всички необходими редовни документи за извършване на дейност, казаха от икономическото ведомство.

При необходимост, експерти на ведомството ще окажат пълно съдействие на останалите държавни институции, както в България, така и в Украйна, за пълно изясняване на случая, допълват от Министерството на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още от България