Осемнадесет вина завоюваха златен и сребърни медали в Париж

Осемнадесет вина завоюваха златен и сребърни медали в Париж

Осемнадесет български вина си тръгнаха с медали от един от най-престижните винени конкурси - Vinalies Internationales в Париж, побеждавайки в надпревара между над 3500 проби вина от цял свят. Родните представители на гроздовите еликсири бяха 50 и реално повече от една трета от тях завоюваха награди.

Журито от 150 винени експерти от 40 националности чрез сляпа дегустация отличиха българските вина с един златен и 17 сребърни медала.

Най-много от тях – пет, обра изба "Вила Ямол" с пет. Нейно е златото за българските представители - за вино, произведено от микрорайон Болярово. С по три медала са винарните New Bloom и Domain Boyar.

Сребърните медали за "Вила Ябмол" са за Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция. Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, произведена от "Вила Ямбол", без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат.

"Tова наистина е голямо признание за качеството на нашите вина и показва, че създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на много добра цена, които отговарят на най-високите стандарти", коментира изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов.

Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – 1/3 нови, 1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата.

В момента "Вила Ямбол" бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево. Това от Тенево е купаж на Мерло, Каберне Фран и При Вердо, отлежало 14 месеца във френски дъбови бъчви. Виното от Тополица е чиста сира, отлежала 12 месеца във френски барици. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта.

Vinalies Internationales се организира от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам.

Споделяне

Още от Бизнес