Още 17 000 работни места за българи и румънци отпуска Италия

Италия възнамерява да отпусне допълнителна квота за българи по искане на индустриалните области, съобщи радио "Дойче веле", цитирайки тамошния държавен вестник.

17 000 са новите работни места за българи и румънци. Търсещите препитание от България ще могат да кандидатстват за сезонна работа в земеделието. Това става с допълнение на редовната годишна квота за работна ръка, която за тази година беше 79 хиляди бройки. Увеличаването е по настояване на Асоциацията на италианските земеделци, която информира, че ще одобри допълнителната бройка само ако се вземат предвид тези две страни.

Българи и румънци работят сезонно в селското стопанство и са търсени за по-стабилен престой, съобщава комюнике на асоциацията. Редовните сезонни работници могат да получат право за престой до три години. Над 200 хиляди са емигрантите, работещи в тази област.

Българите в Италия са официално 21 хиляди, но българското посолство в Рим смята, че поне още толкова работят на черно.

Италианското законодателство узакони около 700 хиляди нелегални, подчертава италианският министър на вътрешните работи Джузепе Пизано. Освен че гарантират работна ръка за по-непривлекателна работа в Италия, емигрантите спомагали на икономиката и на родните си страни, поясни министър Пизано.

За допълнителната квота настояват и асоциациите на сектора за обществено хранене и туризъм. Ресторантите и баровете на по-големите италиански градове се обслужват предимно от чужденци.

Общият брой на емигрантите в Италия е два милиона и половина, което е само четири процента от населението. Право на престой получават хора, на които работодателят плаща социалните осигуровки.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: