Още две лекарства без аналог изчезват от българския пазар

Още две лекарства без аналог изчезват от българския пазар

Две лекарства за лечение на инфекции, които нямат аналог у нас, вече няма да се продават на българския пазар. Производителите на медикаментите са уведомили Изпълнителната агенция по лекарствата за спирането им.

Медикаментът на Astra Zeneca Zinforo 600 mg powder for concentrate for solution for infusion - 20 ml x 10, съдържащ активното вещество Ceftaroline fosamil, се спира от продажба от 1 септември.
Лекарството на Мерк Шарп и Доум България ЕООД Cedax, което се предлага в два варианта – Cedax 400 mg capsules, hard x 5 и Cedax36 mg/ml powder for oral suspension - 30 ml, и съдържа активното вещество Ceftibuten, също излиза от пазара. Неговите продажби вече са преустановени – от 27-ми юли, става ясно от информацията на ИАЛ.

Медикаментът се използва за лечение на фарингит, тонзилит, синузит, отит на средното ухо, както и на остра екзацербация на хроничен бронхит и придобита в обществото пневмония. Използва се също така за лечение на остър и хроничен пиелит, цистопиелит, уретит, и като лекарство на втори избор при неусложнен остър гонококов уретит.

След извършена проверка в базата данни на разрешените за употреба лекарствени продукти в България ИАЛ е установила, че към дата 29-ти август 2016 г. няма други разрешени за употреба лекарствени продукти, съдържащи тези активни вещества.

На пазара обаче има много други продукти за лечението на този тип инфекции.

От началото на годината досега Агенцията по лекарствата съобщи за още шест медикамента без аналог, чиито продажби в България се преустановяват.

Споделяне

Още по темата

Още от България