Още едно дело срещу Берлускони - за корумпиране на сенатор

Още едно дело срещу Берлускони - за корумпиране на сенатор

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони ще бъде съден по ново дело за корупция на италиански сенатор, предадоха информационните агенции в сряда. Първото съдебно заседание по този случай ще бъде на 11 февруари догодина.

Аферата датира от парламентарните избори през 2006 г., спечелени с малка преднина от разнородна лява коалиция, ръководена от Романо Проди. Тя разполагаше само с няколко гласа мнозинство в Сената.

Няколко месеца след изборите Серджо Де Грегорио, един от сенаторите от коалицията на Проди, напусна партийния лагер и премина в лагера на Берлускони. Така мнозинството на Проди в Сената стана още по-крехко и това в крайна сметка доведе до падането на неговото правителство през 2008 г.

Според прокуратурата Берлускони е платил 3 милиона евро, от които 2 милиона в брой на Серджо Де Грегорио. Бившият сенатор призна фактите пред магистрати и беше осъден на 20 месеца затвор в рамките на споразумение с прокурорите.

Разследването е от компетенцията на прокуратурата в Неапол, защото Де Грегорио е бил избран от този избирателен район.

Бивш приближен на бившия сенатор и на Берлускони - Валтер Лавитола - също ще бъде съден по подобни обвинения като Берлускони.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа