Още наказателни процедури срещу България заради строежи в защитени зони

Още наказателни процедури срещу България заради строежи в защитени зони

След като жалбите на редица екосдружения срещу незаконното застрояване в българските планински и черноморски курорти отлежаха повече от година в Европейската комисия, Брюксел откри в четвъртък четири наказателни процедури срещу страната ни.

Първата е за незаконното изграждане на ски зона Банско от концесионера "Юлен" АД в планината Пирин. Според ЕК властите у нас са дали зелена светлина за строителство без на проекта да е направена задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Втората засяга община Царево, която искаше да узакони застрояването на почти 100% от крайбрежието на Природен парк "Странджа" с приемането на общ устройствен план на града. Промените в устройствения план щяха легализират и скандалния комплекс “Златна перла” край Варвара, който вече е обявен за незаконен от Върховния административен съд.

Третото предупреждение срещу България е за строителството в района на Иракли от фирмата "Суис Пропъртис". Незаконната дейност там вече е довела до унищожаването на важни местообитания по поречието на река Вая.

Четвъртата процедура е свързана с липсата на цялостно съответствие с европейските изисквания в българското законодателство за защита на природата.

“Въпреки че заема само 2.5 % от общата площ на ЕС, в България се срещат близо 70 % от защитените видове птици в Европа, и около 40 % от европейските защитени местообитания. Това изключително природно разнообразие трябва да бъде защитено, тъй като законодателната защита е единственият сигурен начин да се запази бъдещото икономическо и социално благоденствие“, коментира европейският комисар по околната среда Ставрос Димас.

Той допълни, че очаква от България да съгласува своето законодателство с европейските изисквания, и преди всичко да осигури нейното правилно прилагане на практика, в реалните случаи.

Страната ни има срок от два месеца да отговори на писмените предупреждения. В зависимост от отговора или при липса на такъв ще последва ново предупреждение. Ако и тогава отговорът, за който срокът е също два месеца, е незадоволителен или няма такъв, ЕК може да започне дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург.

Към момента са стартирани две други наказателни процедури спрямо България във връзка с нарушения на европейската екологична мрежа Натура 2000. Едната е заради непълната мрежа от Натура 2000 по Директивата за птиците, а именно орязаните защитени зони в Рила, Пирин, Централен Балкан, Русенски Лом, Калиакра и Иракли.

Втората процедура е започната след констатации, че не е опазена защитената зона Калиакра при изграждането на ветропаркове и голф игрища.

Възможно е ЕК да започне наказателни процедури срещу България и заради неопазването на Витоша, както и на района около Седемте рилски езера и Паничище в Рила, смятат от организацията "За да остане природа".

От сдружението "Да спасим Иракли" пък недоумяват защо малко преди ЕК да ни предупреди за незаконното строителство там, екоминистърът Нона Караджова е издала заповед, с която в района се обособява "временна зона за забрана на строителството, докато бъде изготвен нов Общ устройствен план на Несебър". На всичкото отгоре от тази "зона" е изпуснат парцелът на офшорката "Суис Пропърти"

Според тях това обезсмисля дългогодишните усилия да се спаси мястото, защото община Несебър със сигурност ще приеме план, предвиждащ масирано застрояване на района.

Министър Караджова не коментира наказателните процедури с мотива, че още няма официално уведомление за тях от страна на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?