Проверявайки банкерите в ЦКБ, комисията по досиетата установи:

Още знакови фигури от прехода са били сътрудници на Държавна сигурност

Никаква изненада: излязоха имената на Борислав Дионисиев (Г-13) и Радослав Ненов (Мултигруп)

Още знакови фигури от прехода са били сътрудници на Държавна сигурност

Известният от деветдесетте години едър бизнесмен Борислав Дионисиев е бил сътрудник на Държавна сигурност. Такъв е бил и съратника на Константин Тренчев в КТ "Подкрепа" и после вицепрезидент на Мултигруп Радослав Ненов.

Това показва проверка на комисията по досиетата за агентите на ДС в Централна кооперативна банка (ЦКБ). Едновременно с тези две имена, бяха осветени още 29 щатни и нещатни сътрудници на ДС, заемали ръководни постове в банките, върху които стъпи или които после погълна ЦКБ.

След създаването си през 1991 г. тя последователно придобива през годините активите на затворените банки Банка за земеделски кредит, Българска търговска и индустриална банка, Кредитна банка, Капиталбанк, Кристалбанк - Мадан, Добруджанска ТБ, Международна банка за търговия и развитие.

Част от разкритите като свързани с ДС, са продължили да работят за секретните служби и след Десети ноември 1989 г., показва проверката. Сред осветените има и такива лица, чиито имена са излизали при други проверки на комисията по досиетата, защото повочето от тях са били публични фигури, свързани с постове в икономически групи, държавни и обществени организации или други банки.

Борислав Дионисиев е сред знаковите фигури на прехода. Той е един от учредителите на клуба на едрия бизнес Г-13 през 1993 г. Част от членовете на клуба имаха печална съдба и не доживяха да се радват дълго на натрупаното "с честен труд, по думите на един от тях" богатство (Илия Павлов, Емил Кюлев), други се разделиха със съществена част от придобитото, като изчезнаха от публичния живот.

Дионисиев е бил агент на Второ главно управление на ДС (контраразузнаване) под псевдонима "Христов" по времето, когато е бил журналист международник в списание "Отечество". Той е проверен от комисията в качеството му на член на Съвета на директорите на Капиталбанк, затворена и придобита впоследствие от ЦКБ.

През миналото десетилетие Дионисиев е сочен за един от най-богатите бизнесмени, след като контролиранато от него към 2008 г. компания "Софарма" е имала борсова капитализация от 929 млн. лв., напомня сайтът desebg.com.

Малка подробност от биографията му е, че е бил женен за дъщерята на първия секретар на украинската компартия Владимир Шчербитски в последните години от живота на СССР.

В последните години Дионисиев живее повечето време в Гърция. Около името на неговия братовчед Людмил Дионисиев, петролен търговец, преди няколко години се вдигна шум и той бе подсъдим по дело за злоупотреба с програмата "Петрол срещу храни" на ООН.

Проверката на комисията по досиетата освети и агентурното минало на Радослав Ненов, в качеството му на член на надзора на Кредитна банка, затворена и придобита от ЦКБ през 2002 г. Той е бил секретен сътрудник на Второ главно управление на ДС.

В началото на промените Ненов бе вицепрезидент на КТ "Подкрепа" и един от дейните "строители" на демокрацията. След това изненадващо стана вицепрезидент на могъщата през деветдесетте години групировка Мултигруп и въпреки, че не след много време е отстранен от ръководството ѝ, запазва позиции в някои от икономическите ѝ структури.

Сред другите сътрудници на ДС, изнесени след проверката на комисията по досиетата в ЦКБ, са вече известните от други проверки Красимир Стойчев, Атанас Тилев, Любомир Филипов, Лъчезар Росенов, Веселин Ранков, Стоян Денчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България