Осигурителните прагове ще се увеличат с 5.6% през 2011 г.

Увеличението на минималните осигурителни прагове за 2011 г. ще бъде с около 5.6%. Ефектът от нарастването се очаква да бъде около 110 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на парламентарния контрол в петък.

По-късно информацията бе допълнена от КНСБ, откъдето съобщиха, че е постигната договореност за 30 икономически дейности от отраслите селско и горско стопанство, лека промишленост, машиностроене, здравеопазване, енергетика, водоснабдяване, търговия, туризъм, пощенска и куриерска дейност, охранителна дейност, строителство, пътно строителство и др.

Не са постигнати споразумения в металургията, в почти всички икономически дейности от хранителната и преработващата промишленост, химическата промишленост и добивната промишленост, въпреки че преговори между синдикатите и работодателите са проведени. Не са постигнати споразумения и в транспорта, далекосъобщенията, пивоварната промишленост.

Най-висок процент на нарастване има в туризма – 12.5%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?