Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева

Яз. "Студена". Сн. БГНЕС

Проектът за изграждане на помпена станция и водопровод, с които да се осигури вода за бедстващия Перник от София, ще струва 26 млн. лева. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов по време на заседанието на правителството в сряда.

До момента представителите на кабинета твърдяха, че аварийният план ще излезе до 25 млн. лева, но точна сума нямаше заради неяснотите за осигуряване на тръби и помпи за изпълнението му. Засега няма официална информация дали правителството е гласувало на днешното си заседание и отпускането на парите, тъй като това не беше направено до момента.

Борисов обаче нареди работата по изграждането на тръбата да започне веднага и увери, че тя ще се свърши за 30 дни, въпреки че преди седмица министърът на икономиката Емил Караниколов, който ръководи щаба за кризата в Перник, обяви, че ще са нужни 40 - 45 дни.

"Днеска следобед, утре, започвайте да копаете траншеите. Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим часове, не дни в строителството", заръча той.

Всъщност трябва да се построи водопровод дълъг 13.5 км, който ще тръгва от резервоар в Мало Бучино и ще стига до пернишкия кв. "Мошино". На територията на резервоара, който се експлоатира от "Софийска вода", ще бъде направена и помпена станция.

Във вторник Столичният общински съвет разреши през водопреносната мрежа на София да минават допълнително по 300 литра в секунда вода, които да отиват към Перник през бъдещата тръба. С тях би трябвало да се поддържа сегашният режим на водата в бедстващия град, докато яз. "Студена" не се напълни достатъчно, че да се възстанови снабдяването по 24 часа в денонощие.

Водата идва от яз. "Бели Искър", който по принцип се използва от столицата, и минава през Рилския водопровод, докато стигне до резервоара в Мало Бучино. За осигуряването на достатъчен обем на "Бели Искър" от няколко месеца към него се пренасочва вода от една от деривациите в Рила, която захранва и яз. "Белмекен". Това обаче се прави почти всяка година, а не извънредно заради допълнителното водоснабдяване на Перник.

Първоначално от правителството съобщиха, че тръбата от София към бедстващия град ще се строи от държавното дружество "Монтажи". След среща на премиера с ръководството на Камарата на строителите през миналата седмица беше съобщено, че в работата ще се включат и частни фирми от организацията. Над 55 дружества били готови да работят на трисменен режим, за да се реализира ударно проектът.

Според експерти той трудно може да бъде завършен за по-малко от 2 месеца.

Във вторник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че градът има вода от яз. "Студена" до началото на април.

Междувременно община "Перник" обяви и поръчката за ремонт на водопроводната мрежа в града, която трябва да се финансира с пари от държавния бюджет. Тя е за общо 20.2 млн. лева. Те са за ремонт на главни водопроводи, тръби в центъра и в кварталите "Църква", "Клепало", "Проучване", "Твърди ливади", "Ралица", "Каменина" и Изток".

Поръчката е разделена на няколко позиции, които трябва да се изпълняват от "Райкомерс конструкшън", "ГБС - Инфраструктурно строителство" и "Гелак". Част от ремонтите ще отнемат една година, става ясно от обявлението за поръчката. За останалите срокът е около 200 дни или 7 месеца.

Миналата седмица общината пусна и поръчките за ремонт на друг основен водопровод, както и на пречиствателната станция на града, които се възлагат на държавното дружество "Монтажи". Те са за около 7 млн. лева.

Борисов разпореди на енергийния министър Теменужка Петкова да провери за нелегално работещи ВЕЦ-ове. "Има сигнали да два ВЕЦ-а, които работят тайно през нощта, това лесно може да се провери през електроенергийния системен оператор", каза премиерът. Покрай проблемите с водоснабдяването на различни места в страната се появиха все повече сигнали и опасения, че язовири се източват, за да може централите, направени на тях, да произвеждат ток, от който собствениците печелят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?