С промени в Кодекса на труда

Осиновителите ще имат право на отпуск за гледане на дете до петгодишна възраст

Осиновителите ще имат право да ползват едногодишен отпуск за отглеждане на дете и адаптацията в семейна среда до навършването му на пет години. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, приети на първо четене от парламента в четвъртък.

Предложението бе внесено от БСП. То обаче се отнася до случаите на пълно осигуряване на детето.

В момента жените осиновителки могат да ползват отпуск до навършване на две години на детето или както е за жените с родени деца. След двегодишна възраст осиновените деца попадат за отглеждане в детската градина и това затруднява процеса на адаптация, обясни Захари Георгиев, един от съставителите на проектозакона.

Според предложените промени в трудовия кодекс, до шестия месец от деня на осиновяването грижата за детето ще се поема задължително от майката осиновителка, а по-късно отпускът ще може да бъде преотстъпен на бащата.

Осиновителите ще имат право и на втори едногодишен период, през който да си останат вкъщи и да получават обезщетение за отглеждането на децата, гласят още проектопромените. Този допълнителен отпуск се предвижда за случаите, когато детето не бъде настанено в детско заведение след изтичането на първоначалния адаптационен период. Допълнителната година за адаптация ще може да се използва през времето, което остава на детето до навършване на 5-годишна възраст. След това обаче родителят ще трябва да се върне на работа.

ГЕРБ като цяло подкрепиха предложените мерки, но с уговорката, че трябва да се преразгледат ограниченията по възраст и типът на осиновяването, като препоръчаха да се разгледат и възможностите за въвеждане на някакъв отпуск и при така наречените непълни форми на осиновяване.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров също подложи на съмнение необходимостта от ограничение във възрастта на осиновените деца. "Считаме, че отпуск за адаптация при осиновяване трябва да се дава и за децата над 5-годишна възраст", заяви Лазаров.

Авторите на предложението за промени увериха останалите депутати, че възрастта 5 години не е случайно подбран момент от развитието на децата. След навършването ѝ всяко дете трябва задължително да бъде записано в предучилищна група, затова отпуск за осиновителите от този момент нататък не се предвижда, обясни мотивите за ограничението Корнелия Нинова.

Нинова заяви също така, че прилагането на тези промени не би следвало да натовари бюджета. По нейни сметки за въвеждането на мярката ще са необходими малко над 1 млн. лв. Вносителите на проекта дори прогнозират икономически ползи за държавата, но същевременно са категорични, че "най-важното са децата и тяхната съдба".

В крайна сметка законопроектът получи официалната подкрепа на социалното министерство. Оттам обаче препоръчаха текстовете в него да бъдат подложени на сериозни обсъждания между първо и второ четене.

Според Лазар Лазаров промените в закона ще дадат допълнителен тласък на процеса по деинституционализиране на децата, който, по думите му, е започнал не през 2010, а през 2005 г. и дори тогава е вървял с по-ускорени темпове, затваряни са били повече домове и броят на децата е намалявал по-осезаемо.

Според цитираните от зам.-министъра данни, за времето между 2005 и 2009 година са затворени 24 специализирани домове за деца, при което броят им в страната е намалял от 161 на 137. В началото на периода в домове са живели 9776 деца без родители, а през 2009 техният брой е бил 6730. През следващите години детските социални институции намаляват до 122, а децата, настанени в тях, са 4127.

Годишната издръжка за едно дете в социален дом е 6 106 лв. - около 500 лв. месечно, изчисляват от Агенцията за социално подпомагане, като тези пари покриват храна, облекло и други разходи на децата.

Споделяне

Още от България